Ариен Робен, една от звездите в тима на Холандия, направи неочаквано признание за снощния осминафинал срещу Мексико (2:1) - че е играл ситумативно при една от ситуациите за дузпа. "Гмурканията" на играча се превърнаха в една от водещите теми след неделните 1/8-финали. Също като захапките за Луис Суарес, и Робен има история с атрактивни падания в наказателното поле с фланелките на всички отбори, за които е играл.

"Трябва да се извиня, рече играчът на "Байерн". - Ситуацията в края на мача беше дузпа, но не и другата през първото полувреме. Тогава симулирах. Не бива да правя такива неща." 

Мнозина обаче се съмняват и за положението в третата минута на даденото от съдията продължение, след което Клаас Ян Хунтелар донесе победата на "лалетата" при инфарктния обрат в самия край на сблъсъка. Че контакт има - има. Беше ли обаче достатъчен Робен да падне по начина, по който това се случи? Въпросът ще си остане завинаги висящ.

Робен добави, че не се наел да изпълни важната дузпа, тъй като той самият бил фаулиран, пък и Хунтелар заслужавал повече. 

В същото време (полу)разкаянието на халфа не трогна треньорът на "ацтеките" Мигел Ерера. 

"В три от четирите ни мача на мондиала съдийството бе срещу нашия отбор, а срещу Холандия беше върхът на всичко. Робен имаше три "гмуркания" в наказателното поле, и в трите нямаше дузпа. Той трябваше да получи жълт картон. Ако реферът го бе санкционирал, той може би нямаше да опитва отново и отново. Или пък щеше да бъде изгонен. Вместо това мълчанието на съдията го окуражи. Така се случва, когато такъв мач се поверява на съдия, който е от един и същи континент с единия от двата състава. Съдията си измисли дузпа. Поне се надявам, че и този човек ще си иде у дома също като нас...", избухна Ерера.

А днес програмата на осминафиналите продължава със следните двубои:

19:00 Франция - Нигерия, Бразилия

23:00 Германия - Алжир, Порто Алегре