Собственикът на телевизиите ТВ7 и ВВТ - "ТВ Седем" ЕАД, поиска обявяването си в несъстоятелност, съобщи ръководството на медийната група. Мотивът е, че така ще бъдат запазени най-добре интересите на служителите и партньорите на компанията.

До мярката се стигна, след като миналата седмица продуцентската компания на Николай Бареков "Ноу фрейм медиа" поиска обявяването в несъстоятелност на ТВ7 заради неплатени задължения "за милиони". Бареков не уточни за какви суми става въпрос, но по думите му последните 3-4 години той работел на загуба за телевизията.

От ТВ7 обясняват, че след затварнето на Корпоративна търговска банка (КТБ) са започнали да изпитват финансови затруднения, защото парите им са били в трезора. Те разсрочили задълженията си с някои партньори. "Малка част от кредиторите" (респ, компанията на Бареков), обаче предприеха крайни законови действия и подадоха молба до Софийски градски съд с искане за откриване на производство по несъстоятелност.

"Към настоящия момент тази процедура по никакъв начин няма да засегне нормалния производствен процес на двете телевизии и излъчването на телевизионния сигнал. Днес се очаква СГС да образува делото и най-късно в срок от три месеца от днешна дата да се произнесе с решение дали е констатирана неплатежоспособност", пише в съобщението. 
 

В Търговския регистър последният отчет на "ТВ Седем" е за 2012 г., когато Бареков е един от нейните изпълнителни директори. За тази година компанията има приходи от 11,666 млн. лв. и е на загуба с 30,297 млн. лева. Според отчета през тази година са дадени 10,601 млн. лв. за външни продукции и над 11 млн. лв. за "външни услуги".