Слабо вероятно е някой, който разпространява слухове за банковата система, да бъде осъден по Глава 1 от НК - за "вредителство". Това каза адвокат Марин Марковски в студиото на Би Ти Ви.

Чл. 97 от тази глава, която третира престъпления срещу държавата, се отнася за лица, действащи чрез обществени организации, а не лично. Той предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода. На въпрос, медията - хартиена, или електронна, обществена организация ли е, той каза - не. Медиите информират, а не са обществени организации и затова не могат да понесат такава отговорност.

"Не чух по кои текстове прокуратурата ще преследва разпространителите на слухове. Редно е МВР-министърът да не говори общи приказки, а да каже - по такива и такива членове, че народът да се спре", каза Марковски.

Той обаче напомни, че има и Закон за пазарната злоупотреба с финансови инструменти от 2007 г.

"Има категорични текстове, които казват, че при подобна ситуация се предвиждат административни санкции - глоба от 20 000 - 50 000 и от 50 000 - 100 000 лв.", каза Марковски.

Той направи и хипотеза, че админстративното наказание тогава може да се свърже с чл. 251 НК – "който наруши закон във връзка с действие на валутна ценност, се наказва до 6 години." В този текст имаме съотношение на тази ситуация – понеже се нарушава Законът за финансовите инструменти, може да се отиде на чл. 251, за да се стигне до затвор, смята юлистът.

На въпрос на водещия във връзка с това, че са засечени хора от жк "Люлин", на които са предлагани по 50 лв. да направят масовка пред определени клонове на банки, Марковски цитира чл. 321:

"... който организира престъпна група с цел да извършва престъпление."

Марковски предположи, че "дребните" участници надали могат да бъдат осъдени за организирана престъпна група, защото съдът ще го приеме за маловажен случай заради ниската сума от 50 лв.

"Този, който е отгоре, който организира, трябва да бъде много по-тежко наказан", каза адвокатът.