Гърция не успя да преодолее десетима от Коста Рика, а след това преклони глава с дузпи в осминафинал на световното в Бразилия и си тръгва от надпреварата. В редовното време двубоят в Ресифе завърши 1:1, "елините" изравниха в 90-ата минута, а от 66-ата играха с човек повече заради втори жълт и червен картон на Оскар Дуарте.

При 11-метровите удари резултатът е 5:3 - костариканците вкараха от всичките си опити, докато Теофанис Гекас не успя при четвъртия на южните съседи - вратарят Кейлор Навас спаси атрактивно. Последва точно изпълнение на Майкъл Уманя, който прати отбора си на четвъртфинал срещу Холандия на 5 юли в Салвадор.

Двата отбора изиграха скучно първо полувреме, може би най-слабото от началото на плейофите. Гърците успяха успешно да противодействат на един от хитовете на мондиала, като предимно рушаха играта, а в атака не сътвориха почти нищо. В 52-рата минута Брайън Руис даде преднина на латинците. 15-ина минути по-късно обаче те останаха в намален състав заради глупаво нарушение за жълт картон на Дуарте.

Усилията на балканците дадоха резултат мигове преди края, когато Сократис Папастатопулос отблизо изравни и прати мача в продължения. Там нещата се обърнаха и гърците бяха близо до пълен обрат, като във вторите 15 минути направиха два фрапантни пропуска. Така се стигна до дузпите, при които съдбата се усмихна на Коста Рика за най-доброто класиране на първия тим на страната в историята на световните първенства.