Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изненада - Румен Овчаров вече няма да е представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим" АД. Решението е взето на редовно заседание на Общото събрание на дружеството, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Това се случва "едва" на третата година, откакто предишният кабинет на Бойко Борисов наследи Овчаров като представител на държавата от времето на кабинета "Орешарски". И въпреки постоянните призиви социалистът да бъде отстранен от поста на Борисов вторият мандат така и не му стигна, за да вземе подобно решение.

Още по-интересно е кой ще наследи Овчаров в рафинерията, в която държавата има една златна акция. Това е заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, предложен за поста от "Обединени патриоти". От министерството съобщават, че за работата си като член на надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД Първанов няма да получава възнаграждение. Предстои рокадата само да бъде вписана в Търговския регистър. 

Назначението на Първанов за зам.-министър с подписа на Биойко Борисов беше силно озадачаващо, след като той бе уволнен като директор на НЕК през 2011 г. по време на първия кабинет "Борисов" от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Причината бе, че Първанов подписа документ за допълнение към договора за АЕЦ "Белене" с руската страна, за което нямаше мандат от принципала. 

 
Срещу връщането на Красимир Първанов в енергетиката се обавиха всички големи работодателски организации у нас - КРИБ, Стопанската камара, АИКБ и т.н. Те писаха до Бойко Борисов, но това не спря назначението формално по предложение на "Обединените патриоти".
 
Чрез представителя си в надзорния съвет държавата е собственик на т.нар. златна акция в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това дава специфични права - участие при вземане на решения от типа промяна на предмета на дейност, прехвърляне на дружеството на трето лице, съкращаване на щата и т.н.

Коментари

 's picture

смехурко

Приятелят на Златев - Бойко....

Приятелят на Златев - Бойко има ли пръст в това назначение? Казва ли ти някой? Такива перекендета са абонирани до гроб за сладки длъжности, на които са способни на мерзки действия!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.