Тръмп е призовал няколко световни лидери да звънят на личния му мобилен телефон по всяко време когато пожелаят, твърди американското издание "Хил".

В социалните мрежи на Щатите веднага се появиха и пиперливи закачки, а призивът на президента е най-малкото нарушение на дипломатическия протокол, коментира сайтът.

Освен това има и огромен риск от подслушване на разговорите, които после могат да бъдат разпространени в сайтове като "Уикилийкс", предупреждава "Хил".

Според запознати източници от Белия дом Тръмп е казал на премиера на Канада Джъстин Трюдо и на президента на Мексико Пеня Нието да му се обаждат на мобилния телефон. Съветник от френското правителство също разказал, че след срещата си Доналд Тръмп и неговият френски колега Еманюел Макрон са си разменели телефонните номера, но не уточни дали френският президент ще се възползва от предложението. 

Дипломатическият протокол предполага разговорите да се провеждат по сигурни телефонни линии и при предварителна уговорка, уточняват още от изданието. В него са публикувани и някои закачки и шеги, пуснати в любимия туитър на американския президент.

Ето някои от тях:

Тръмп: Хей, Влад. Радвам се да си разменим телефонните номера. Звъни ми по всяко време.

Путин: О, нов телефон. Кой би предположил. 

Меркел: Хай, Доналд. Работи ли ти още хладилникът?

Тръмп: А, и ти имаш нов телефон.