"Изнасяме ток за 8 стотинки за киловат, докато за хората в страната цената е 16-17 стотинки, това е идеално за износителите на електроенергия, няколко постоянно работещи в бранша фирми."

Това обяви пред Нова тв Делян Добрев, икономически министър (2012-2013) от кабинета на ГЕРБ.

Според него гръцки предприятия ползват евтин български ток и правят конкурентна продукция, с която ни заливат и унищожават родните производители. Така безработицата у нас расте, а работните места отиват в чужбина.

В коментар на това с кого са свързани основните износители Добрев каза:

„Те са 7-8 фирми, които са едни и същи от последните 25 години. Едни и същи фирми, на които им беше дадена преференция в цената от близо 30 лева на мегават, 0,03 лева на киловат.“

Той обяви още, че все още очаква доклада на НЕК, защото смята, че има „игра с цифрите и не е възможно за една година да натрупаш 2,5 милиарда лева дефицит“.

„За мен е невъзможно. Става някаква игра с цифрите, защото е много малко вероятно за една годна да успееш да натрупаш 2,5 милиарда дефицит, дори и с тези всички грешки, които се правиха. Намаляваш цената на електроенергията от една страна, от друга страна увеличаваш цената на въглищата и казваш „аз балансирах системата“. Да не говорим, че освободиха износа на електроенергия от всички такси. Намаленията и дефицитите, които се натрупаха, ще ги платим всички и то ще ги платим с лихвите. Така че ще платим повече, отколкото ако го нямаше този политически натиск върху регулатора“, твърди бившият министър.

Добрев съобщи още, че в ГЕРБ са имали доклад от февруари 2013 година, в който се е посочвало, че ЕРП-тата са харчили големи суми „на тъмно”, но това е било разрешено с „вратичка” в Закона за обществените поръчки и така не е било възможно да бъдат санкционирани

"Имахме големи проблеми с грандоманските проекти като АЕЦ „Белене” и Цанков камък, както и ВЕИ централите, затова не обърнахме достатъчно внимание на преговорите с американските ТЕЦ-ове в „Марица–изток”, призна бившият министър.