Истанбулският кватал “Казъмпаша” почти не се е променил, откакто тук преди 63 години е роден Реджеп Тайип Ердоган. Една до друга дървени бараки, от балконите виси пране, бездомници спят върху кашони. От “Казъмпаша” Ердоган се издигна до върха на турската държава. При това той стана невероятно могъщ, невероятно богат.

Състоянието му се изчислява на над 100 милиона евро. Как го е постигнал, не е ясно. Критици упрекват президента в корупция и шуробаджанащина.

Вътрешни документи от Malta Files, предоставени на “Шпигел” и партньорите му от Европейската мрежа за съвместно разследване, хвърлят поглед върху тайните гешефти на турското господстващо семейство.

На светло излиза сделка, която според документите до този момент е донесла на клана Ердоган 23 милиона долара.

Превръщането на Турция в клептокрация започва далеч преди Ердоган да разпореди масови арести на представители на опозицията и медийните групировки. Това става във време, когато на Запад все още гледат на тогавашния турски премиер като на демократ и реформатор.

През октомври 2008 г. кланът Ердоган придобива танкера “Агдаш” от Мюбариз Мансимов, турски милиардер от азербайджански произход. По това време танкерът е в такова добро състояние, като че ли е нов. Само преди година е напуснал руска корабостроителница.

Мансимов е роден в Баку, служил е в Червената армия. В годините на рухването на Съветския съюз и обявяването на независимостта на Азербайджан работи в държавната компания по корабоплаване на богатата на нефт страна. По-късно основава своята фирма “Палмали”. Днес е собственик на близо 100 товарни кораба. По негови данни контролира две трети от търговията с нефт в Черноморския регион. Милиардерът има и завидни връзки. При встъпването в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп през януари той беше във Вашингтон сред поканените гости.

Преди близо 20 години Мансимов разширява дейността си, стъпвайки в Турция, а през 2006 г. получава турско гражданство, най-вероятно по предложение на Ердоган.

“Уважаваният господин премиер ме попита: “Защо не станеш турски гражданин?”, изрече Мансимов в интервю за турски медии.

Гешефтът между милиардера и турския господстващ клан представлява сложна конструкция и за пръв път може да се разгадае с помощта на Malta Files.

През пролетта на 2007 г. Мансимов възлага построяването на танкера “Агдаш” на руската корабостроителница United Shipping. За целта взема 18,4 милиона долара кредит от литовската банка "Парекс", заподозряна в пране на пари на деспоти и олигарси и която рухна по време на финансовата криза.

По същото време баджанакът на Ердоган Зия Илген регистрира фирма в данъчен оазис - Bumerz Limited. Илген, който е бивш учител, рядко се появява на публични места. Смята се, че управлява богатството на клана. Редом с Илген участие във фирмата Bumerz Limited имат най-големият син на Ердоган Бурак и брат му Мустафа.

За Ердоган политиката, както и гешефтът, са семейна работа. Най-малкият му син Билал между другото ръководи фондация, заподозряна в корупция.

През 2014 г. се появиха записи на телефонен разговор, по време на който премиерът Ердоган нарежда на сина си Билал да изнесе милиони мръсни пари от семейната къща.

И зетят на Ердоган Берат Албайрак има опит при смесването на политика и бизнес. Преди през 2015 г. да стане министър на енергетиката, той крои планове как концернът, в чиято управа е, да погазва данъчното право. Когато става министър, правителството внася промени в данъчното законодателство, и то така, както преди Албайрак го е замислил. Това също става ясно от Malta Files.

През есента на 2007 г. корабостроителницата доставя "Агдаш" на Мансимов. Една година танкерът снове из Северно и Балтийско море, докато през октомври 2008 г. е предаден на Bumerz Limited.

Мансимов поема ангажимент изцяло да изплати банковия кредит. Както изглежда, предприемачът подарява “Агдаш” на семейство Ердоган.

И след 2008 г. Мансимов използва танкера, като го наема от фирмата Bumerz Limited. До октомври 2015 г. сделката му струва общо 21 милиона долара.

Защо един успешен бизнесмен се впуска в подобна съсипваща сделка? Иска да спечели благоволението на турското правителство? Няма доказателства за насрещни услуги от страна на Ердоган. Въпреки това след 2008 г. турските сделки на Мансимов значително се увеличават. Така бизнесменът получава държавна поръчка да разшири яхтеното пристанище на средиземноморския град Бодрум, смятан за “клуб на милиардерите”, тъй като привлича известни особи като Бил Гейтс и принц Чарлз.

Мансимов държи акции в “Тефкен”, турска строителна фирма, която купува през 2008 г. заедно с държавната до този момент азербайджанска нефтена компания Socar. Между другото “Тефкен” строи нефтопровода Баку - Тбилиси - Джейхан.

Ердоганови правят всичко възможно да прикриват гешефтите си с Мансимов. През 2011 г. те прехвърлят акциите си от Bumerz на Ситки Айян, турски предприемач и приятел от младежките години на президента Ердоган. Няма доказателства, че Айян действително е купил "Агдаш". От един документ обаче може да се заключи, че собственик на танкера е баджанакът на Ердоган Зия Илген. Нито Мансимов, нито Айян или членове на семейство Ердоган бяха готови да изразят становище.

На Запад гледат на Ердоган като на идеолог ислямист. Malta Files разкриват по-комплексна картина – семейство, за което парите са поне толкова важни, колкото и политическите убеждения.

През 2015 г. Мансимов удължи договора си с Bumerz с още 5 години. По силата на договора той наема "Агдаш" за 3400 долара на ден. Така от танкера Ердоганови и техните помагачи всяка година прибират над 1 милион долара.

Препечатваме публикацията от германското сп. "Шпигел". Преводът, заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.