Северна Корея изстреля днес най-малко една балистична ракета със среден обсег, предаде Ройтерс.

Тя падна в морето източно от Корейския полуостров. Това е поредното изстрелване от серията изпитания, които Пхенян извършва въпреки световния натиск и заплахата от по-сурови санкции.

Предполага се, че ракетата е от клас "Скъд". Тя прелетяла 450 километра за 6 минути, съобщиха официални представители в Южна Корея. КНДР има голям арсенал от ракети с малък обсег, които са съветско производство.

Днешното изстрелване последва две успешни изпитания на ракети със среден и голям обсег. Те бяха извършени в разстояние на две седмици. Пхенян извършва тези тестове с безпрецедентна честота в усилията си да разработи междуконтинентална балистична ракета, която да бъде в състояние да удари континенталната част на САЩ.

Северна Корея, изглежда, демонстрира решителността си да продължи с разработването на ракети. Една от целите на режима на Ким Чен Ун е да окаже натиск върху южнокорейското правителство и то да промени политиката си към Севера. Така смята Ро Дже Чхон, председател на обединения комитет на началник-щабовете в Сеул.

Това е третото изпитание на балистична ракета, след като новоизбраният южнокорейски президент Мун Дже Ин встъпи в длъжност на 10 май. Той се зарече да склони към диалог изолирания северен съсед. Според него санкциите не са разрешили растящата заплаха от постоянно развиващата се ядрена и балистична програма на КНДР.

Изстреляната днес ракета достигнала височина от 120 километра.

От началото на 2016 г. Пхенян извърши десетки ракетни изпитания и изпробва две ядрени бомби. Режимът действа напук на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, като се оправдава, че програмата е необходима за защита от американска агресия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил информиран за изпитанието, съобщиха от Белия дом. От американското Тихоокеанско военно командване следили предполагаемата ракета в продължение на 6 минути и стигнали до заключението, че тя не представлява заплаха за Северна Америка.

САЩ искат да обсъдят с Китай нова резолюция на Съвета за сигурност и че Пекин - главният съюзник на Пхенян, си дава сметка, че времето е малко.

Шефът на Пентагона Джеймс Матис бе попитан вчера как би могъл да изглежда един военен конфликт със Северна Корея, ако дипломацията се провали. 

"Вероятно като най-тежката битка в историята - отговори той по време на токшоу по телевизия Си Би Ес. - Севернокорейският режим има стотици артилерийски оръдия и ракетни установки, в чийто обсег е един от най-гъсто населените градове в света, какъвто е южнокорейската столица."

"И в случай на война те ще застрашат също така Русия и Китай", допълни Матис.

Япония протестира заради изстрелването на севернокорейската ракета, която вероятно е паднала в нейната ексклузивна икономическа зона. Премиерът Шиндзо Абе обеща да действа заедно с други държави, за да възпре постоянните провокации на КНДР.

Новата президентска администрация в Южна Корея отново заяви, че изстрелването разбива надеждите за мир на Корейския полуостров.