“Крайно незадоволителна беше цялата дискусия по темата за климата. По Споразумението от Париж резултатът е 6:1. Това ще рече, че до този момент няма никакъв знак дали САЩ ще останат страна по парижкото Споразумението за климата или не”, заяви Ангела Меркел.

Германската канцлерка говори пред журналисти след приключване на двудневната среща на лидерите на държавите от Г-7 в Таормина, Сицилия.

Явно положението е сериозно и критично – Меркел никога не е говорила така укорително.

Тъй като със САЩ не е бил постигнат напредък в Таормина, в момента не било възможно единдушно да се подкрепи важното споразумение от Париж, посочи Меркел.

Същевременно канцлерката подчерта, че останалите 6 държави и тези от ЕС категорично са заявили, че продължават неизменно да подкрепят Споразумението за климата. Самата Меркел се врече, че не е готова на каквито и да е компромиси по темата.

Докато канцлерката говореше, президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в туитър, че щял да вземе решение идната седмица. По-рано той заплаши, че страната му ще се оттегли от международните споразумения по намаляване на вредните емисии.

Меркел оповести също, че на срещата на Г-7 недвусмислено се наблегнало на различията. Германия, Франция, Великобритания, Канада, Япония и Италия категорично са обявили, че твърдо застават зад Споразумението от Париж, което са подчертали и в заключителната декларация. Това важало и за представителите на ЕС, както и за тези на африканските държави, които днес са се включили в срещата на Голямата седморка.

Така Меркел намекна за растяща международна изолация на САЩ.

Дори бързо развиващи се държави, като Китай, подкрепят политиката по опазването на климата.

“Споразумението от Париж не е някака си договореност, а централно споразумение по пътя към глобализацията”, предупреди Меркел.

Междувременно стана известно, че вчера канцлерката е провела разговор с Тръмп в опит да го убеди в ползата от споразумението, но усилията й се оказали напразни. Без резултат са били и пордължилите до 3 ч заранта днес разговори между експерти на шестте държави и САЩ.

Тръмп е имал и сериозни задръжки и по мерките за овладяване на бежанската криза.

Значителен напредък е бил постигнат единствено по темата търговия, съобщиха представители на делегациите на Италия и Франция. Тръмп е подкрепил текст от съвместната декларация, в който се посочва, че държавите от Г-7 са решени да се борят срещу протекционизма.

Преди това президентът на САЩ многократно обяви, че ще защитава икономиката на САЩ с протекционистични търговски мерки.

Никога досега срещи на Г-7, а и преди на Г-8, когато участваше и Русия (отстранена заради анексирането на Крим), не са били толкова трудни и безрезултатни, както сегашната, коментират наблюдатели.

“Беше ли срещата на Г-7 в Таормина грандиозен удар във въздуха? Ако целта е била Тръмп да се вкара в релси и от един срещу шестима да се сформира седморка, то тогава трябва да се говори за провал. По отношение на Тръмп е в сила максимата, че всяко начало е трудно, но има и капка надежда”, написа в. “Франкфуртер алгемайне”.

След пет седмици се провежда срещата на Г-20 в Хамбург – индустриално най-развитите държави и бързо развиващите се. Доналд Тръмп обяви, че ще присъства. Задачата на Ангела Меркел е на този форум да бъде постигнат поне малък напредък по сближаване на позициите със САЩ по въпросите на глобалната политика.