„Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някого, ние просто трябва да имаме с г-н Лозан Панов нормални, служебни и колегиални отношения. Той никога няма да ми стане приятел, никога няма да се сдобрявам с него, защото нито той ще ми стане приятел, нито искам такъв човек за приятел. Но това не значи, че нямам готовност да работя с него”.

Това заяви главният прокурор на България Сотир Цацаров преди началото на Общото събрание на прокурорите, свикано за избор на членове на Висшия съдебен съвет от магистратската квота, предаде БГНЕС.

„В крайна сметка той е председател на ВКС - институция, която заслужава само уважение. Аз съм главен прокурор, прокуратурата трябва да знае своето място в процеса, в същото време няма да му позволя да хвърля упреци към колегите ми прокурори. Защото тези хора не го заслужават, пък и едва ли Лозан Панов ще е човекът, който ще ги оценява”, продължи главният прокурор.

Цацаров каза още, че от Лозан Панов очаквал „по-малко политиканстване, по-малко хленчене и много по-конкретни идеи за съдебната система и взаимна коректност“.

„След първата ми среща с него и след подкрепата на моя глас за него, това не значи, че той е бил избран, защото аз към го подкрепил. Просто моят глас е един от 17-те или 18-те. Единственото ми искане към него бе за коректни институционални отношения“.

Главният прокурор каза още, че има „ясна представа за качествата на този човек“.

„Но той каза поне една истина - ние имаме различни ценностни системи, посочи главният прокурор“.

Според Цацаров има парламентарен контрол над дейността на магистратите, защото и тримата „големи“ се избират и уволняват по един и същи начин, имат едни и същи права и задължения.

„Чух спекулата - всеки прокурор можел да повдигне обвинение на Лозан Панов, добре, а когато някой друг от тримата големи стигне до съд, нима съдиите не са свързани малко или много с председателя на ВКС“, попита Цацаров.

Главният прокурор декларира, че е готов да работи без да влага грам личен елемент.