Центъра на Москва. Малко момче рецитира „Хамлет“. Идват полицаи, които започват да го дърпат. Намесват се родителите му, но това не помага. Детето е вкарано в полицейската кола и отведено в районното управление „Арбат“.

Видео от тази случка бе разпространено в социалните мрежи и предизвика гнева и на руснаци, и на хора по целия свят.

Сайтът на радио „Свобода“ съобщи, че полицаите са се опитали да подведат под отговорност родителите на момчето.

Всичко започнало така:

Момчето е на разходка с приятелка на семейството. Тя седяла на пейката с книга в ръка. Детето пък започнало да рецитира на висок глас. Внезапно се приближила полицейска кола и детето било вкарано вътре – без никакво обяснение. Подробностите разказал пред медиите бащата на момчето Иля Скавронски. Той уточнява изрично, че детето му не е просило.

„Той се занимава с театър. За него изявата на улицата е борба срещу притеснителността му“.

Скавронски разказва, че жената е преживяла нервен срив, след като един от полицаите ги заплашил да ги подведе под отговорност за нападение над органите на реда. Полицаите твърдят, че са задържали детето заради просия, а бащата – за обида на полицай.

Късно през нощта на петък срещу събота семейството е било освободено.

Упълномощената от президента на Русия да съблюдава правата на децата Анна Кузнецова обяви, че ще се заеме със случая. Ръководството на полицията в Москва е поело ангажимент пред нея да извърши проверка.

Адвокатите на семейството обявиха, че ще подадат жалба срещу действията на полицията.