Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Възприемам ги като ненужна провокация. Така вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева оцени изказването на президента Владимир Путин от 24 май, че славянската писменост е дошла в Русия „от македонската земя“.

Не бих ги нарекла гавра, но със сигурност бяха непремерени, бяха провокация“, отговори Захариева пред бТВ.

Вицепремиерът каза още, че България е реагирала както трябва чрез нейното изявление като външен министър - руският посланик имаше среща с премиера, след което имаше обяснение от говорителя на външно министерство в Москва.

Захариева каза, че е доволна от изясняването на Русия по тези „неоспорими исторически факти“.

„Не беше приятно изказването, хубаво е да се основава на исторически факти. Беше на националния празник – най-светлия според мен, не е добре да се правят такива неща“.

Захариева се съгласи, че е добре България и Македония заедно да празнуват общите празници.

„България няма интерес от обостряне на отношенията с Македония и без това по някои исторически факти имаме остри отношения“.

Екатерина Захариева припомни, че България е първата държава, която призна Македония.

[[nid:54398]]

„Винаги сме подавали ръка и винаги сме искали да помагаме за тяхната европейска интеграция. Българският интерес е обединена и силна съседна държава“.

Външният министър оцени като уместно предложението на президента Румен Радев да покани Владимир Путин заедно да бъдат патрони на тържествата за 140 години от Освобождението на България на 3 март 2018 година.

„Уместно е – колкото се може повече президенти, колкото се може повече министър-председатели да идват в България“.

Захариева обяви намерение да следва външна политика, при която България се държи със самочувствие и равнопоставено на другите държави.

Отговарящият за съдебната реформа вицепремиер нарече абсурдно писмото на 4 политически сили до Европейската комисия, които по инициатива на бившия правосъден министър Христо Иванов алармираха за начина, по който се избират членовете на новия Висш съдебен съвет (ВСС).

„Нека да се стегнем, сами трябва да си направим реформата. Никой няма да дойде да ни я направи отвън. Нещата са в нашите в ръце. Бих призовала да седнем и да довършим нещата, които работихме заедно“.

Захариева няколко пъти питала дали системата за електронно гласуване за членове на ВСС е сигурна и всички членове на Съвета отговаряли положително.

„Нека оставим спокойно съдиите и прокурорите да изберат своите представители“.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.