Партии от демократичната общност - БЗНС, Движение "Да, България", ДЕОС и "Зелените", изпратиха днес писмо до Първия вицепрезидент на Европейската Комисия Франс Тимерманс и посланиците на страните членки на ЕС. Писмото е заради "обезпокоителни събития" в сферата на българското правосъдие.

Авторите му изтъкват проблемите в избора на професионалната квота във Висшия съдебен съвет.

"Свободното формиране на решението на съдиите дали да се номинират и за кого да гласуват вече беше поставено под съмнение: председателите на различни съдилища са организирали общи събрания, на които са натрапили на колегите си съдии "обсъждане" на подходящите кандидатури, които да бъдат подкрепени от тях. При опит този въпрос да бъде поставен на вниманието на ВСС, мнозинството отказа да го разгледа. Когато председателят на Върховния касационен съд (ВКС) е изискал протоколите от така проведените „обсъждания“, мнозинството официално го порица за това, че опитвал да се намеси в изборния процес", се казва в писмото.

В документа пише още, че анализът на софтуера показва възможност за подмяна на резултата.

Говори се и за срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена и издател Сашо Дончев и бизнесмена и партиец Георги Гергов.

"Предприемач и издател на опозиционен вестник съобщи, че с посредничеството на друг бизнесмен е бил поканен на неформална среща с главния прокурор, на която г-н Цацаров е опитал да оказва влияние върху медийното и политическото поведение на своя събеседник. Главният прокурор потвърди за срещата, но на свой ред заяви, че натиск всъщност му е бил оказван на него, във връзка с действия на прокуратурата, засягащи интересите на събеседника, обстоятелство, за което главният прокурор е бил длъжен да предприеме съответните действия, но не го е сторил. Всъщност, всяка от двете версии е скандална, включително тази, обявена от самия г-н Цацаров. Посредникът в този контакт е политически ангажирано лице, известно с много съмнителни сделки, с участието на различни власти и към момента на срещата също е било обект на проверка от прокуратурата", разказват авторите на писмото.

Не са пропуснатити и случаите на агресия срещу онези членове на ВСС, които поставят всички тези проблеми и търсят институционална реакция по тях.

"Вече станалите обичайни пропагандни атаки в медиите, контролирани от Делян Пеевски ескалират до нови нива на агресия. Освен самият председател на ВКС, на изключително агресивна клеветническа атака е подложена и съпругата му. Всичко това кулминира в зловещ флаш-моб преди заседанието на пленума на ВСС, на което малцинството искаше проверка на главния прокурор: пред входа на Съвета шестимата предложители на проверката бяха причакани от млади мъже с палячовски маски, които държаха в ръце шест одрани и окървавени агнешки глави, които после разхвърляха по тротоара пред сградата. Агресивната кампания в медиите, контролирани от г-н Пеевски, се провежда при пълен синхрон с главния прокурор и неговите поддръжници в Съвета: има пълно припокриване на използваните опорни точки, синхронизиране и пр.", пише още в писмото.

И се допълва, че правосъдният министър Цецка Цачева отрича нуждата от реформа в прокуратурата. А държавното управление на България се запазва "климатът на пълна безнаказаност и възможност да бъдеш подложен на натиск със средствата на наказателното преследване, ако определен политически или икономически интерес го изисква".

Призивът към ЕК е да има реакция по всички тези теми, защото "практиката от последните десетилетия недвусмислено показва, че властите в София предприемат реални действия единствено, когато бъдат подложени на непосредствен публичен натиск". Авторите на писмото изтъкват, че "ръководството на ЕК трябва да спре да позволява да бъде въвличано в публични изявления, които се използват за пропаганда, че България скоро ще бъде освободена от наблюдение, независимо, че няма никакви изгледи да изпълни поставените ѝ цели".

В документа се констатира, че досегашният механизъм за наблюдение и оценка е изчерпал "своята политическа полезност, без да доведе до постигане на дори минимално трайни резултати"

"Същевременно, ние считаме, че са налице достатъчно признаци и данни, които показват че принципите на върховенството на правото и независимостта на съдебната власт са системно нарушавани от българските институции, което може да води и до увреждане на интересите на Европейския съюз като единно пространство на свобода, сигурност и правосъдие... Считаме, че са налице основания за стартиране на процедура по смисъла на Европейската рамка за укрепване на върховенството на правото и това трябва да бъде обмислено сериозно", пише още в писмото.

Според Договора за ЕС подобна процедура може да доведе до спирането на някои права на държава членка, включително и на правото на глас на представителя на правителството на тази държава членка в Съвета.