Брюксел се готви за следващата стъпка по делото срещу "Газпром" за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Централна и Източна Европа.

Разговорът между зам.-директора на руския гигант Александър Медведев и комисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер ще се състои в понеделник в Брюксел.

Делото на ЕК срещу "Газпром" започна още през 2015 г. Тогава Брюксел анонсира, че разследва злоупотреби на руската компания в осем страни, сред които и България. 

В началото на март Вестагер съобщи, че ЕК е удовлетворена от предложения на "Газпром" за излизане от ситуацията.

До 4 май всички институции и компании от заинтересованите държави - Чехия, Полша, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Словакия и България, дадоха своите становища по предложението. 
Български енергийни експерти настояха новото правителство да ревизира изпратената до Брюксел от кабинета „Герджиков“ официална позиция на България.

Според представителите на Инициативата за справедливи цени на горивата, сред които е и бившият министър Трайчо Трайков, становището ни рязко контрастира на фона на останалите засегнати страни

„Решенията на служебното правителство лишават потребителите от възможността да защитят своите права и да получат възмездие загубите, които се изчислява на около 1,5 милиарда долара“, написаха експерти в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова.

"Газпром" се ангажира с отварянето на газовия пазар в региона и да премахне ограничения, които е предвидила в договорите за доставка на природен газ.

Ако обаче страните не се разберат, руската компания ще бъде санкционирана с до 10% от оборота на съответния пазар, на който е извършено нарушението. Според анализатори максималният размер на финансовата санкция може да бъде стигне 9 млрд. евро.