Повечето от големите руски медии са под контрола на един човек. Този човек е председател на съвета на директорите на банка „Россия“, но по-важното е друго – този човек е личен приятел на президента на Русия Владимир Путин. Това обяви във видео обръщение говорителката на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални Кира Ярмиш.

Името на човека е Юрий Ковалчук. Може да сте срещали името му - освен известен руски банкер, той е и участник в списъка за санкции на САЩ и Европейския съюз от приближени до Владимир Путин, които нямат право да пътуват на Запад и чиито активи там са замразени. Причина за санкциите е участието на Ковалчук и другите в анексирането на Крим. Името на банкера се появи и в скандала "Досиетата Панама" като един от възползвалите се от скрити офшорни компании за криене на собственост и избягване на данъци. 

Животът среща Ковалчук с медиите през 2006 година. Тогава той купува управляващата компания „Лидер“, която управлява пенсионния фонд на "Газпром" - "Газфонд". Този фонд държи контролния пакет от акциите на „Газпромбанк“, която пък е собственик на „Газпром-медиа“.

Под шапката на медийно-газовата империя са десетки телевизионни канали и радиостанции. Сред тях са НТВ, НТВ-Плюс, ТНТ, ТВ3, 2х2, "Пятница", "Триколор ТВ“, радиостанциите "Ехото на Москва“, „Детско радио“, „Comedy radio”, City FM, Relax FM, радио NRJ, “Романтика“, „Юмор фм“ и "Авторадио".

Но това не е всичко. Ковалчук притежава и „Национална медиа група“, където председател на съвета на директорите е Алина Кабаева - близката до Путин гимнастичка, за чието бебе се появиха съмнения, че може да е от президента.

„Национална медиа група“ притежава най-голямата телевизия - "Первый канал". Но и това не е всичко - притежава още РЕН-ТВ, "Пятый канал", вестниците "Известия" и "Спорт-Експрес".

И с това обаче не свършва списъкът. Същият близък приятел на Владимир Путин владее и 25% от холдинга "СТС-Медиа" с каналите „Перец“ и „Домашний“. Там Ковалчук назначава за директор своята бивша служителка Юлияна Слашчева, която е омъжена за Сергей Михайлов, собственик на пиар агенцията „Михайлов и партньори“, която обслужва бизнесите на Ковалчук.

През 2012 година обаче самият Михайлов е назначен за директор на ТАСС и чрез него Ковалчук получава контрол и върху държавната информационна агенция, твърди говорителката на Навални.

"Излиза, че което и копче на дистанционното да натиснете, каквато и честота на радиото да хванете, почти сигурно ще се натъкнете на контролирано съдържание от путиновия приятел Ковалчук“, казва Ярмиш.

"Копчетата на дистанционното са много. Къде цензурата е повече, къде е по-малко, каквото и да е предаването – за политика, за марсианци или за плетки, дори не е необходимо всичко да е пропаганда. Създава се илюзията за избор – все едно има различни места, които са по-малко или повече независими. Всъщност това не е вярно“, продължава Кира Ярмиш.

Говорителката на Навални казва, че Ковалчук е получил от държавата "нашите пари, с тях е купил всички медии и чрез тях ни разказва колко прекрасна е цялата държава, т.е. Путин".