"Подкрепям позицията на президента Румен Радев за разсекретяване на стенограмата от заседанието на КСНС на 29 юни 2014 г. (за КТБ - б.р.) Самият аз съм заявявал такова искане нееднократно и публично, защото темата е чувствителна за обществото. Засегнати са интересите не просто на вложителите на една банка, но и цялата икономическа и фискална стабилност на държавата."

С тези думи президентът на ПЕС и бивш лидер на левицата Сергей Станишев отново заяви позицията си, че стенограмата от въпросната сбирка при държавния грава Росен Плевнелиев трябва да бъде обществено достъпна.

Станишев е дал съгласието си за публичност на документа и в писмо до Радев, след като той самият заяви, че стенограмата трябва да бъде огласена. 

Лидерът на ПЕС дори разказва в писмото си част от това, което според него се съдържа в стенограмата:

"Публичността на тази стенограма ще направи ясна позицията на БСП в онзи момент, която единственa отстояваше националния интерес.  Ние отидохме на заседанието с ясна цел - държавата да застане като гарант на банковата система, като се обявим срещу една авнатюра с явни политически задачи. Заседанието бе не толкова за КТБ, колкото за рисковете пред цялата банкова система и икономиката. 

ГЕРБ и ДПС - искаха да се въведе банкова ваканция, дори бе планирано извънредно заседание на Народното събрание, за да бъде гласувана. КСНС беше финален етап от десетдневни совалки и невероятен натиск за обявяването на "ваканцията". С такова решение щяха да бъдат изложени на огромен риск икономическата и фискалната стабилност на държавата; да се застрашат правата на милиони български граждани, а политически предизвиканата паника да срути банковата система у нас.

По думите му представителите на БСП категорично се противопостави на тези предложения и се е превърнала в щит, който е спасил банковата система в страната - макар и това да е било с компромиси, които в крайна сметка са били за сметка на БСП. 

" Но благодарение на този щит България не рискува стабилността си и имиджа си на държава-член на ЕС с работеща банкова система. В противен случай, последиците за всеки българин и за държавата като цяло щяха да бъдат катастрофални." , завършва Станишев.

Румен Радев очаква отговорите на всички участници в заседанието за КТБ дали стегограмата да бъде огласена до 26 май.