“Ситуацията в страната е драматична с факта, че много дълго продължава без вземане на решение. Няма аналог, с който да сравним поведението на Орешарски. Защо не подава оставка? Изглежда е заложник на незнайно кой.  Какво го чакат? Да получи тендовагинит от подписване на договори, които после като се отворят никой няма да иска да управлява държавата. Няма друго правителство, което да не казва какво и кога подписва, което да не показва договорите, които подписва, и обществото приема това.”

Това заяви бившата служебна премиерка Ренета Инджова пред Нова тв. Според нея вече са приложени достатъчно механизми, така че “обществото да се отврати”.

“То ще се включи, когато и последните му ресурси са подложени на изпитание”, смята Инджова.

Тя призова престъпността да е точка първа от дневния ред на предстоящото служебно правителство.

“Много по-голям е проблемът сега, отколкото тогава - тогава бандитите стояха по островите и чакаха да си тръгне служебното правителство”, коментира Инджова.

След, което заяви, че трима почетни председатели на партии трябва да напуснат страната. Става въпрос за Ахмед Доган, Иван Костов и Симеон Сакскобургготски.

“Трябва да напуснат страната, това е важно за сигурността на гражданите и честността на изборите”, каза бившата премиерка, но не обясни как точно пречат тримата .

Инджова няколко пъти призова да се осигурят такива условия в страната, при които президентът да е човекът, който носи отговорността за изборите, а не почетните председатели на партиите да продължават да правят това, което са правили 25 години.

Първата точка на служебния кабинет бил борба с престъпността. Инджова заяви, че по времето, когато тя била премиер, събрала международните паспорти на всички депутати, защото “имаше опасност да се правят опасни за държавата неща”. На въпрос за Делян Пеевски Инджова заяви:

“Абсолютно да му се вземе паспорта”.

Според Инджова има два варианта за властта. Идеалният вариант бил “идеалният президент, последният, който носи легитимната власт, да вземе доброто за страната решение”. Държавният глава обаче можел да се спусне по плоскостта на споразумението.

“Няма плавни служебни кабинети. Президентът може да се плъзне по това да угоди на всички политически сили, което вече гледаме. После ще дойде големият крах”, завърши Инджова.