След неуспешния опит на 6-има членове на ВСС да се потърсят обяснения от главния прокурор за срещата му в ЦУМ, днес Калин Калпакчиев опитва нещо друго. Като точка 60 в дневния ред на заседанието на Пленума на ВСС той внася:

"Приемане за запознаване на становище във връзка с етичните правила и стандартите за фактическа и правна оценка при тяхното прилагане при преценката за приемливото поведение на магистратите, включително на висшите представители на съдебната власт."

Казано просто - има ли становище по правилата за "приемливо поведение" на магистратите.

На 12 май Калпакчиев прати до членовете на Висшия съдебен съвет, министъра на правосъдието, Инспектората и Европейската комисия становище, в което постави проблема за приемливото поведение на магистратите, "включително на висшите представители на съдебната власт".

В него той подробно обсъждаше установените факти за срещата на главния прокурор със Сашо Дончев и посредничеството на Георги Гергов, както и тяхната правна оценка.

"Предлагам на членовете на ВСС и министъра на правосъдието да упражнят правомощията си по закон. Становището има за цел да стимулира провеждане на професионална и обществена дискусия  и установяване на етични стандарти, както и подпомагане на съответните държавни институции при осъществяване на техните правомощия", написа съдията.

Предния път желанието на Лозан Панов, Калпакчиев и др. да се пробва нещо като проверка за ЦУМ-гейт се разби в пълното бетонно мнозинство в Съвета. Такава беше и съдбата на опитите да се направи етична задълбочена проверка на разговорите от Яневагейт, в които също - според вносителите - има достатъчно данни за търговия с влияние и нерегламентирани контакти от страна на главния прокурор.

Междувременно войната между Сотир Цацаров и Лозан Панов навлезе в нова фаза, след като главният прокурор направи истински медиен демарш през миналия уикенд. Именно при поредицата от интервюта той заяви, че срещата му нямало как да е нерегламентирана, "защото регламент просто няма".

Това пък бе предшествано от посещението на Панов в МС, където той заговори за "дълбочина" на съдебната реформа и призова политическите сили отново да сложат на масата темата за конституционни промени, касаещи безконтролността на прокуратурата.