"Тук става дума за една обикновена среща между бизнесмени и главния прокурор."

Така първият известен изборен член на бъдещия Висш съдебен съвет Евгени Диков коментира пред БНР ЦУМ-гейт. Според досегашния заместник на Сотир Цацаров и директор на националното следствие историята била "преекспонирана".

Диков стана първият известен член на новия ВСС, след като минаха двете изборни събрания на следователската колегия в страната. В събота той бе избран в конкуренция срещу... себе си, защото нямаше нито един друг кандидат.

Това обаче не го притеснявало. Диков каза, че "всеки си преценява възможностите и дали има смисъл да се участва", затова било логично, че няма нито един друг кандидат от цялата следователска гилдия.

Диков каза още, че е против нови промени в законодателството, касаещи съдебната власт (явно против Лозан Панов, който в петък се обяви за нуждата от нови конституционни промени, касааещи прокуратурата и нейната безконтролност, б.р.). 

"Почти два или три пъти в годината се правят промени. Нека първо да заработи една система, да се оцени и тогава да се правят промени", каза следовател №1.

За новия съдебен съвет той изрази надежда, че разчитал да се работи по-оперативно и без "излишно говорене", т.е. да бъдат истинско правителство на съдебната власт, а не парламент на съдебната власт.

Преди време Евгени Диков каза, че трябва да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка, защото той бил в "ролята на Торбалан за непослушните деца". Според него МСП служи само за употреба за вътрешнополитически цели.