Чехия е най-нерелигиозната държава в Източна и Централна Европа, сочат данните от мащабно изследване на центъра "Пю".

В това проучване Чехия е единствената държава от региона, в която хората без религия са мнозинство. 72 на сто от чехите се самоопределят като атеисти, агностици и "никакви специално", а около две трети казват, че не вярват в Бог. Други държави от Централна и Източна Европа, които са били под комунистическо управление, имат много по-високи нива на религиозност. Това повдига въпросът: защо чехите са така нерелигиозни?

Ето и отговорите, които предлагат изследователи от "Пю".

Те се връщат назад в миналото като проследяват модела на чешка неприязън към религията, свързана с натиска на Църквата и секуларните власти. Това датира още от 1415 г., когато последователите на Ян Хус, свещеник от Бохемия (сега част от Чехия), напускат Католическата църква след като Хус е изгорен на кладата като еретик.

През 15 век привържениците на Хус придобиват толкова силно влияние, че мнозинството от чешкото население престава да се идентифицира с католицизма. След 30-годишната война между 1618 и 1648 г. обаче започва обратния процес като Австро-Унгарската империя започва да принуждава хуситите и другите протестанти да изоставят вярата си и да се върнат към католицизма.

Регионът остава официално доминиращо католически, но според историците насилието през тези векове оказва влияние върху колективната памет на чехите, които възприемат Католическата църква като привилегирован партньор на чужд окупатор.

След Първата световна война антиклерикалните настроения се засилват като католическото население намалява с около 1,5 млн. души, половината от тях не се присъединяват към друга деноминация. След Втората световна война просъветският режим, който е официално атеистичен, засилва тази тенденция.

Религиозната отвореност за кратко избухва след краха на комунистическия режим, но фактите сочат, че това е било израз по-скоро на политическа позиция срещу комунистите и от началото 90-те години процентът на чехите, които се определят като нерелигиозни, непрекъснато се увеличава.