Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В дните след атаката на вируса WannaCry, който пленява компютъра ви, докато не платите откуп, горната снимка бързо се разпространи в социалните мрежи. Някои медии дори описаха как свещенослужители от Руската православна църква са били спешно привикани, за да осветят компютри на важни държавни учреждения срещу страшния вирус.

Русия бе една от държавите, ударени най-сериозно от WannaCry. А изтъкването на православието като държавна религия е политика на президента Владимир Путин, която става все по-натрапчива в последните години. Комбинацията на тези два фактора направи историята да изглежда почти автентична.

Истината обаче е друга - горната снимка е от ноември 2013 г, когато московският патриарх Кирил освещава нова сграда на "Центъра за специални цели в областта на безопасността на движението" към руското вътрешно министерство. Тя е качена заедно с други кадри в типично съобщение за пресата в сайта на Руската православна църква.

Друг кадър от същата церемония.

Факт е обаче, че в Русия има практика компютърните и сървърни помещения да се осветяват от свещеници - както всички нови сгради.

Особено важно правило за тези случаи, шегуват се някои руснаци в мрежата, е вратите на сървърите да са затворени - генерално техниката не се комбинира добре с вода, била тя и светена. 

А причината Русия да бе ударена най-силно от WannaCry очевидно не е заради липсата на Божия защита. Според специалисти, вината в това е на руснаците, които често ползват пиратски софтуер, който съответно не се ъпдейтва със разработената от Майкрософт "кръпка" срещу уязвимостта към вируса.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.