Френският президент Еманюел Макрон номинира днес за премиер Едуар Филип, предаде АФП.

Филип е 46-годишен, дясноцентрист от главната опозиционна партия "Републиканците". Той е кмет на пристанищния град Хавър.

Макрон, който встъпи в длъжност вчера, бе обещал, че ще номинира на премиерския пост човек, който да му помогне да възстанови силата на Франция и на западащия Европейски съюз.

Посоченият от него премиер ще има ключова роля за изпълнението на първата задача. Още от вчера се заговори, че фаворитът за поста е Едуар Филип.

Номинирането му е ясен сигнал, че Макрон се надява да привлече и други млади хора с модерни възгледи от "Републиканците" в собствената му центристка партия "Републиката в движение". Само след месец във Франция ще се проведат парламентарни избори.

Новият президент, който бе министър на икономиката при предшественика си Франсоа Оланд, вече привлече десетки депутати лявоцентристи в движението си.

Без собствено парламентарно мнозинство Макрон трудно би прокарал планираните си реформи на трудовия пазар, пенсиите, обезщетенията за безработица и образованието.

"Едуар Филип израсна под крилото на бившия премиер Ален Жюпе в продължение на 15 г. Това беше едно много силно интелектуално и политическо съжителство. Двамата бяха винаги на една и съща позиция по главните проблеми на Франция. Никога не чух Едуар да не е съгласесн с Ален", свидетелства Жил Боайар, близък на кмета на Бордо.

"Едуар Филип е голям противник на експрезидента Никола Саркози. Той просто изпитваше страшна омраза към него. Дори в един момент двамата бяха на косъм от ръкопашна разправа", пише в. "Монд".

Ален Жюпе е знакова фигура във френския политически живот. Той се класира на второ място в първичните избори на десницата след Франсоа Фийон. Когато стана известно, че Фийон е злоупотребил със средства от бюджета, като е назначил жена си на фиктивна служба в парламента, хиляди французи призоваха Жюпе да го замести. Той обаче отказа с мотива, че никога няма да бъде „патерица“ на десницата.

Изборът на Макрон е очевиден реверанс към десницата, смятат наблюдатели в Париж.

Очаквайте подробности.