Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Френският президент Еманюел Макрон номинира днес за премиер Едуар Филип, предаде АФП.

Филип е 46-годишен, дясноцентрист от главната опозиционна партия "Републиканците". Той е кмет на пристанищния град Хавър.

Макрон, който встъпи в длъжност вчера, бе обещал, че ще номинира на премиерския пост човек, който да му помогне да възстанови силата на Франция и на западащия Европейски съюз.

Посоченият от него премиер ще има ключова роля за изпълнението на първата задача. Още от вчера се заговори, че фаворитът за поста е Едуар Филип.

Номинирането му е ясен сигнал, че Макрон се надява да привлече и други млади хора с модерни възгледи от "Републиканците" в собствената му центристка партия "Републиката в движение". Само след месец във Франция ще се проведат парламентарни избори.

Новият президент, който бе министър на икономиката при предшественика си Франсоа Оланд, вече привлече десетки депутати лявоцентристи в движението си.

Без собствено парламентарно мнозинство Макрон трудно би прокарал планираните си реформи на трудовия пазар, пенсиите, обезщетенията за безработица и образованието.

"Едуар Филип израсна под крилото на бившия премиер Ален Жюпе в продължение на 15 г. Това беше едно много силно интелектуално и политическо съжителство. Двамата бяха винаги на една и съща позиция по главните проблеми на Франция. Никога не чух Едуар да не е съгласесн с Ален", свидетелства Жил Боайар, близък на кмета на Бордо.

"Едуар Филип е голям противник на експрезидента Никола Саркози. Той просто изпитваше страшна омраза към него. Дори в един момент двамата бяха на косъм от ръкопашна разправа", пише в. "Монд".

Ален Жюпе е знакова фигура във френския политически живот. Той се класира на второ място в първичните избори на десницата след Франсоа Фийон. Когато стана известно, че Фийон е злоупотребил със средства от бюджета, като е назначил жена си на фиктивна служба в парламента, хиляди французи призоваха Жюпе да го замести. Той обаче отказа с мотива, че никога няма да бъде „патерица“ на десницата.

Изборът на Макрон е очевиден реверанс към десницата, смятат наблюдатели в Париж.

Очаквайте подробности.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.