Британската полиция е изхабявала над 1 млн. човекочаса всяка година в борбата срещу употребата на канабис, установили либералните демократи след изследване, съобщава в. "Индепендънт".

То е базирано на официална информация и сочи, че през 2015 г. например са започнати 87 247 полицейски производства във връзка със забраненото растение, като всеки случай е струвал средно по 2256 лири стерлинги на данъкоплатеца - общо над 31 млн. паунда. Това става за 1 044 180 човекочаса на полицаите.

Според британските либерали, на които скорошните избори са шанс да бъдат пак във властта, марихуаната е "лесно достъпна и широко употребявана", от което следва, че има нужда от регулация, а не от забрана. Те предлагат да създадат регулиран пазар, подобно на други европейски държави и някои американски щати. На Острова има любопитно противоречие - повечето хора подкрепят облекчаването на забраната, но двете най-големи партии - консерваторите и лейбъристите - не изглежда да планират законови промени в близко бъдеще. Първите са твърдо против и говорят за растението редом до хероин и кокаин, а вторите просто казват: "Няма да толерираме незаконната употреба на вещества!"

За кратко между 2004 и 2009 г. канабисът бе обявен за вещество от клас C, което означава, че се счита за по-малко вредно и притежанието и употребата му не са престъпление. Тогавашният премиер Гордън Браун обаче обяви, че на пазара има по-силен канабис, и държавната секретарка Джаки Смит отново го вкара в по-тежкия клас B.

Според либералите в момента всеки, включително и ученици, за които марихуаната наистина може да е вредна, имат достъп до растението и няма никакъв контрол.