Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новият стар лидер на СДС се казва Божидар Лукарски. Това решиха делегатите на 22-ата Национална конференция на синята партия днес в София.

Гласуването за председател на СДС и ръководство е с хартиени бюлетини в урни.

На форума делегатите избираха между Лукарски, който подаде оставка след изборите на 26 март и кандидата от СДС-Красно село Тодор Грозданов. Никой обаче не очакваше изненада. 

Около 600 делегати се събраха на Националната конференция на СДС, за да изберат нов (стар) лидер и ръководство.

Лукарски благодари на всички седесари, които 27 години не забравят и не изоставят синята идея. Той обаче поиска и прошка. От името на "десните лидери":

"Освен благодарност, искам да Ви поискам и извинение за това, че ние, лидерите, не успяхме да съхраним обединението вдясно.

Не надмогнахме личното си его и забравихме горчивите уроци на разделението през годините.  За провала на десните коалиции на изборите са виновни всички лидери!  Ние, в СДС, подадохме ръка на напусналите Реформаторския блок, но може би не бяхме достатъчно настоятелни. 

Тези, които не приеха подадената ръка, се заблудиха, че сами могат да представляват интересите на повече от 300 000 десни избиратели.

И какво постигнахме?!  Разпиляхме вота на хората и те останаха непредставени в българския парламент!

Божидар Лукарски поиска прошка от седесарите. Но и припомни, че по негово време СДС влезе във властта за първи път след 2001 г.

Лукарски отчете и своя вина и поиска прошка от седесарите най-вече за това, че в последните 4 години не е обръщал достатъчно внимание на структурите на партията и на срещите в страната. Той обаче наблегна и на това, че по негово време синята партия е влязла в изпълнителната власт за първи път от 2001 година насам - това било и мисията му, защото това място се полага на "най-старата демократична партия в България, която промени хода на историята след комунистически режим". 

И "спорният" водач на СДС във Варна Янко Станев - който мина и през ДПС, преди да се върне при сините, бе на конференцията.

Като успех бе отчетено създаването на Реформаторския блок и резултатите от изборите през 2014 г. и на местния вот през 2015 г. Участието в кабинета "Борисов 2" пък бе оценено като "достойно и ефективно" от Лукарски, който бе министър на икономиката. 

За бъдещето на СДС, след като изпадна от Народното събрание, старият и вероятно нов лидер заяви:

"Всички сме разочаровани от лошия резултат на изборите, но разочарованието не трябва да прераства в отчаяние. СДС е, и винаги ще бъде, символ на свободата и демокрацията. Но не трябва да се поддаваме на емоциите и да прибързваме с решения как и с кого да продължим оттук-нататък! Нека внимателно да обмислим какви ще бъдат нашите стъпки.

Добре е да свикаме през есента нова, програмна конференция, на която спокойно и от дистанция на времето да подготвим стратегията си за развитието на СДС и идеите си за дясно обединение.  

Лукарски постави като задача на синята партия създаването на Българска национална доктрина, защото целите НАТО и ЕС, за които СДС е работил винаги, са факт, но сега "държавата няма дългосрочна стратегия, която да обединява политическите сили и гражданите". 

"Не очаквам да сложим розовите очила, а да бъдем реалисти. Но искрено вярвам, че ще излезем още по-сплотени от тази зала", каза още Лукарски преди да започне дискусията в залата, завършвайки с думите, че СДС ще го има, докато ги има хората, които вярват в каузата му.

Залата посрещна делегатите със столове, "декорирани" с лика на втория кандидат-лидер Тодор Грозданов и акценти от програмата му за СДС.

Другият кандидат за лидер - Тодор Грозданов получи подкрепа от част от СДС-София, която е и най-голямата структура на партията. 

Ето го и Тодор Грозданов, който се очаква да получи подкрепа от част от СДС-София.

СДС избира и ново ръководство. Засега се очаква в него отново като зам.-председатели да бъдат избрани Румен Христов, кметът на Карлово Емил Кабаиванов и Костадин Марков от Бургас.

Емил Кабаиванов (вдясно) и Румен Христов вероятно отново ще са част от ръководството на СДС.

 

Коментари

 's picture

Petyo9

След Кабаиванов

си мислех, че вече е невъзможно да се появи по-тъп председател на СДС. Грешил съм явно. Но доказателство, че хорската простотия няма край е преизбирането му.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Кандидатът

на Пеевски спечели за пореден път в СДС. Изненадани има ли?
 's picture

Gaver

Това е абсолютен смях! Човека

Това е абсолютен смях! Човека на Пеевски, който като министър направи 1001 схемичи и абсолютно неглижиране на икономиката... никаква умисъл или визия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.