Реформите в това правителство ще са по-малко, прогнозира бивишият финансов министър Симеон Дянков пред Нова тв.

"В този кабинет ще има стремеж към по-малко движение. В предишния, а и в нашия кабинет по някои теми доста се шумеше, но накрая остана само шумът. Така че очаквам с по-малко шум, този кабинет да е по-мирен и съответно реформите ще са по-малко, предполагам", смята той.

Този кабинет ще е по-стабилен, отколкото хората си представят, коментира той „За мен този кабинет е по-добре организиран от „Борисов 2”, добави той. 

Между министрите има повече с предишен опит, което помага. Спъването е в големи теми. Някои от тях, като демографията, вече я чуваме, но други като рязкото изоставен в годините между Северна и Северозападна България – не. А това е тема, която може да спъне един кабинет, защото с времето се обещава много, но не се случва нищо”

Според него пред избора къде да се инвестира в образование или в саниране, изборът трябва да е образование.

Той предвиди търкания между ГЕРБ и Обединените патриоти, но желанието да бъде свършена работа щяло да надделее.

Сред слабите места на този кабинет Дянков посочи АЕЦ „Белене”.

„И Патриотите, и значителна част от ГЕРБ биха искали под някаква форма да се възстановят поне част от тези големи енергийни проекти. За мен те са просто една голяма корупционна схема и от това българите само ще загубят. АЕЦ „Белене” не трябва на икономиката ни”, на мнение е Дянков.

„Нашите отношения с Русия не трябва да зависят само от големите енергийни проекти и трябва да го покажем. Има много други разговори с тях, но енергийните проекти – не”, категоричен бе бившият финансов министър. 

Дянков коментира и темата "корупция и борба с корупция". "Аз не съм особен привърженик на румънския модел – при него е като в нашата здравна система, много шум, но като се види корупцията по международни индекси в Румъния тя не е никак малко, може би е по-малко отколкото в България, но не е малко", обясни позицията си бившият финансов министър.

Дянков смята, че ако отпаднат големите енергийни проекти с Русия, ще отпадне още един голям канал за корупция.

Според него обявеното през седмицата спиране на приватизацията е рекламен ход. 

"Така или иначе през последните две години нямаше особена приватизация, а в миналото също парламентът отговаряше за големите приватизационни сделки", смята Дянков.

Той призова обаче да има голямо обсъждане каква е била приватизацията в България и защо тя се приема като нещо лошо.

"Мисля, че Държавна сигурност продължава да е силна в България – така казват политолозите. Но и аз го мисля ДС продължава да е силна в икономическата политика на държавата", каза Дянков.

Бившият финансов министър смята, че европредседателството на България е добро време да се повдигне темата за еврозоната. "Това реално трябва да се случи в българия, председателството ни дава тази възможност", каза той. Според него големите плюсове ще са много повече от минусите. Посочи и че банковата система ще е под надзора на Европейската централна банка и ще се избегнат случаи като КТБ.