Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Има слухове. Има и стабилност. С тези две думи държавата се опитва да тушира спомена за банковата криза от 1996-1997 г. Първо Корпоративна търговска банка бе поставена под особен надзор миналия петък, после дойдоха слуховете и непредумишлените изказвания на политици.

"Имаме установени злонамерени и целенасочени опити за дестабилизиране на банковата система", заяви днес в парламента министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той съобщи за масово изпращане на sms-и.

"Целта е да се пусне слух, за да се дестабилизира определена банка. Ще проведем разследването докрай. Тези, които се занимават с тази дейност, ще си получат заслуженото", каза Йовчев.

БНБ също разпространи на сайта си съобщение, в което подчерта стабилността на банковата система, но също призна за организирана атака срещу банките и открито посочи атакуваната банка:

"БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания. От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната.

Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората.

Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани.

Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации.

Управителят на БНБ Иван Искров направи и видеообръщение, прочитайки горния текст, което беше разпространено по всички национални телевизии.

Опашка пред клона на ПИБ до Народното събрание. Снимка  Веселин Боришев

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че прокурорската проверка е срещу неизвестен извършител и пред репортери в парламента показа дебитна карта на ПИБ и заяви:

„Не съм си изтеглил парите и не възнамерявам да ги изтегля.“

По обяд главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пусна "бомбата", че били засечени групи от хора, които нарочно се трупали пред банките, за да всяват смут сред обществото:

Имаме конкретна информация, че физически лица, които нямат финансови, търговски или каквито и да е юридически отношения с банкови институции, засечени са такива групи, които отиват пред клоновете и проверяват вътре какви са условията за кредитите, какви са лихвите и т.н. На практика те създават едно внушение в обществото за наличие на опашки и т.н. Става дума за банкови институции. Доколкото разбирам се опитват да разширят обсега на банковите институции. Целта на всичко това е дестабилизация и всяване на смут в обществото, заяви той пред БНР.

Лазаров не отрече съмненията, че някой изпраща тези хора пред банките и за това им се плаща. Той подчерта, че МВР има насоки кой стои зад това, обаче бе категоричен, че може да се говори повече, когато има конкретни факти и доказателства.

Премиерът Орешарски също се включи по темата: 

"Изключително важно е в този момент банковата проблематика да не влиза в политическото говорене - нещо, което ми се струва, че наблюдаваме в последните дни, макар и не толкова отчетливо". Това коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който ще присъства на заседанието на лидерите на Европейския съюз (ЕС), предаде БТА.

Истерията около ПИБ ескалира, след като в четвъртък сутринта в студиото на Нова тв депутатът от БСП Антон Кутев коментира, че "някой се опитва да събори една банка и, доколкото чувам, се опитват да съборят и друга банка", но това засега не се получавало.

Според Антон Кутев някой се опитва да събори и валутния борд, от което може да падне цялата държава. Той не отговори на въпроса на водещите "Кой?" - това било работа на прокуратурата и ДАНС.

Въпреки, че името на Първа инвестиционна банка не беше огласено в публичното пространство, вчера нейните акции поевтиняха с около 5%. Днес спадът се задълбочи, като до обяд акциите бяха загубили почти 20% от стойността си.

Акциите на другата борсово търгувана банка - Централна кооперативна банка, се понижиха със 7,8%. Акциите на КТБ са спрени от търговия до 21 юли заради процедурата по особен надзор.

Ключови думи

Коментари

то е ясно

Най-голямата организирана престъпна се нарича Фейсбук .... не са нужни вестници ... добре дошли в 21-ви век

стелт

Извини ме за откровеността "то е ясно", но дращиш глупости. Фейсбук е само един медиен инструмент, който страхува политици и след 10-ноемврийски мародери. А ги страхува, защото им се изплъзва от нечистите ръчички. В случая много по-страшни са хартиените и електронните медии - защото ползвателите им са хем най-многобройни, хем най-наивни и невежи. Къде поради глупост, къде заради заплащане, професионалните журналя изпълняват престъпните поръчки. А Йовчев (ако иска да си върши честно работата)да се съсредоточи и върху факта, че български банки са подложени на клатене. И да анализира кои седят зад тези банки и какъв е повода за тази "война на тронове". Иначе причината е ясна - след 10-ноемврийските "тронове" са родени в грях и в грях и престъпления си живеят. Да се благодарим, че в един отрязък от време, основата на банковата ни система беше създадена стабилна. Затова и този, който я създаде е най-очерняния човек в татковината.

Гневно

"Да не се влиза в политическото говорене за банките....", казва Орешарски. Ами не намерихте ли начин да затворите устата на Тиквата, която говори за фалит на банки и за падане на валутния борд вече повече от месец, а за фалит на държавата цяла година и го прави не само у нас, но и в Европа и САЩ? За такива гнусни провокации никой бивш премиер не е и помислял! А нашата Мутра ги бълваше масирано и денем и нощем и не спря, за да ни даде и час отдих, или глътка чист вуздух. И никой не го спря!!! Всичко това се случи, защото 3.5 години като управляваща и после още една година като опозиция у нас се разпореждаше МАФИЯТА, или мутроолигархията, както казват някои. Тиквата ако е луд, защото е!, да бяха призовани психиатрите. Ако не е, къде беше т.н "държавен глава", или т.н. Главен Прокурор да направят нещо, вместо да му пригласят с наслада? Защото Тиквата и задкулисие не само дестабилизираха страната, те бяха перманентна угроза за националната сигурност. Които и да стоят зад всичко това наред с Тиквата (Доган), този път трябва да си го получат на куп, че и с бонусите, и за всичко останало, което са ни причинили до сега..

Вяра

С "дестабилизирани" баки се замитат следите на мнооооого големи далавери (вж.96-97 г.). Да не сме го видели, да ни залъгват. Егати банките и банковия сектор, щом "слухове" могат да ги катурват!

стелт

Парите, които са в обръщение са към 10 милиарда. Това е целият кеш и в население и в банки. А само днес са изтеглени 800 милиона лева от ПИБ. Не е виновна банковата система. Виновна е властта, която допусна мафиотите да си разиграват коня. Виновни са и медиите, които са им рупора. Виновен е главният прокурор, който допусна публично разследване на подуправител на БНБ. Виновни са ДАНС, които не предотвратиха и прекратиха атаката на мафиотите срешу България. Да, не срещу банките, а срещу всички ни. Даже и срещу тези, които нямат влогове.

будала

Ами арестувайте цялата държава,понеже аз не съм чул някой да каже добра дума за банковата ни система-тя е най скапаната в целия свят!Айде от ДАНС да заповядат,ще им пратя адреса хахахахахахаха,да еба и тъпата държава,каквото и да правите,процеса е необратим-емиграция и циганизация!!!

ззз

Щом толкова държиш ще бъдеш. Повече от 5 коментара срещу банките ако имаш ще ти се отели вола

нако43

Изявлението на ББ че трябва по скоро МВФ да влезе в страната дали също не помага за това клатене на банките?Има ли вземано такова решение на правителствено ниво и ако не това не е ли най голямата провокация?

оли

Вашите пари къде са, Оги и Светлана,Sunshines? Айде, кажете и вие една полуистина!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.