Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че не е позволил по време на своето управление секторът за сигурност, МВР и ДАНС, да попадне в зависимостта, в която се намира днес. 

"Делян Пеевски си назначи Цветлин Йовчев, Делян Пеевски си назначи Писанчев", каза Цветанов пред бТВ.

Бившият министър нарече това "осребряване на поети ангажименти в предишния мандат" и даде пример с преписките срещу Любомир Павлов и Огнян Донев, които тогава издаваха вестниците "Труд" и "24 часа", а медиите на Пеевски водеха открита война срещу тях. 

"Службите трябваше да работят по това, което Делян Пеевски си пожелае, аз съм го спирал... Когато видяха, че МВР няма как да бъде използвано, тогава прокуратурата възложи всичко на ДАНС", припомни Цветанов.

Той отиде по-далеч и включи и прокуратурата в сферата на влияние на депутата от ДПС Делян Пеевски. Повтори още веднъж, че е имал само 7 срещи с него, а не 40, както показа справка на МВР, издадена от наследника му Цветлин Йовчев. Цветанов нарече тази справка "стъкмистика".

"Противопоставял съм се и затова ми се случи това, което наблюдавате през последната една година".

През последната година Цветан Цветанов получи 4 обвинения, а по едно от делата получи 4-годишна ефективна присъда на първа инстанция.

Няколко пъти Цветанов избяга от конкретен отговор на въпроса как е било ограничавано влиянието на Пеевски. "Информирал съм", отговаряше всеки път политикът.

Цветан Цветанов припомни, че тандемът Пеевски-Василев бил създаден още по времето на тройната коалиция и началото било овладяването на медиите. Не отрече, че по времето на ГЕРБ групировката расте, но допълни, че държавните пари в КТБ са щели значително да намалеят, ако партията на Бойко Борисов била продължила да управлява и втори мандат.