"Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата."

Това каза днес пред журналисти президентът Румен Радев. Това става след като държавният глава поднесе венци на Паметника на Незнайния войн по повод 9 май - Деня на Европа в ЕС и Деня на победата в Русия.

Радев отдаде почит на всички, загинали в борбата срещу хитлерофашизма.

"Сред тях са и хиляди българи. Нека не го забравяме. Изказах и своето уважение към малкото останали живи ветерани от Втората световна война. Трябва да се помни", добави той.

И отбеляза, че осъждането на нацизма и фашизма е следвоенен консенсус между Изтока и Запада и дори по време на студената война.

"Затова на днешната дата отново потвърждаваме този консенсус. Нека няма индулгенции. Честит празник на всички българи. Нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има място в Европа", каза още Радев.

Следващата тържествена церемония бе пред президентството. Там пред Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, вицепрезидента Илияна Йотова, кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиера Валери Симеонов, министъра за българското председателство на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на външните работи Екатерина Захариева и депутати бе издигнато знамето на ЕС.