Мандатът на Цецка Цачева като правосъден министър е да поддържа статуквото, а на вицепремиерката Екатерина Захариева - да го представя навън. Така бившият министър Христо Иванов обясни нуждата от министър и вицепремиер с ресор съдебна реформа в ефира на бТВ тази сутрин.

"Това е малко унизително за г-жа Цачева, очевидно Борисов си дава сметка, че тя няма как да представя убедително това навън. Аз я познавам, ние сме работили заедно, знам, че г-жа Цачева, оставена на себе си, без излишни указания от Борисов, би вървяла в правилната посока. Но знам какви инструкции е получила - да крепи властта на главния прокурор", отбеляза още Иванов.

Думите на Цачева, че онази съдебната реформа, която Иванов се опита да прокара в миналия парламент, е "една красива мечта", показват, "че тя знае за какво става дума", но няма да направи нищо, смята Иванов.

"Едната няма да прави реформа, другата ще замазва това в Брюксел, защото стои по-добре на международната сцена. Борисов казва - имитирай реформа, но не пипай Цацаров", отбеляза Иванов.

Той за пореден път подчерта, че основният проблем в съдебната реформа е свързан с прокуратурата и ролята на главния прокурор. И отбеляза, че това не са просто неща, които той е искал като правосъден министър, а искания на Европейския съюз, ЕК и експерти от Съюза.

"Или имаме реформа на прокуратурата, или нямаме съдебна реформа. За борбата с корупцията трябва тези хора, които са по висшите етажи на властта, да имат страх от закона. А гаранцията за тях се държи от г-н Цацаров", каза той и добави, че в България това е основната причина за липсата на чувство за справедливост.

Иванов коментира и скандала "ЦУМ гейт", като отбеляза, че дори да приемем версията на главния прокурор за събитията, то пак имаме скандал и той трябва да си подаде оставката.

"Ако Сашо Дончев пристига с три листа, главният прокурор трябва да започне разследване, което той не прави. Този човек излиза с името си и казва тези неща в ефир. Това не са слухове. Прокуратурата отказа проверка, което е абсолютен скандал, означава, че нямат обяснение."

Според него Цацаров се среща с две лица, които би трябвало да са в интереса на прокуратурата, и ако такава среща е наложителна, редно е тя да се прави публично и по официален ред.