Елисейският дворец вече се подготвя за посрещането на новия президент.

В момента ключовете са при настоящия държавен глава Франсоа Оланд, чийто мандат изтича след броени дни. Той ще трябва да напусне резиденцията до 14 май. Любопитен факт е, че повечето лидери на Франция не са прекарвали по цял мандат в резиденцията, с изключение на Шарл дьо Гол и Жак Ширак. Самият Оланд заживя там едва преди две години.

Какво решение ще вземе новият ръководител на страната? Марин льо Пен например вече е казвала, че ако спечели, ще остане у дома, тъй като иска да живее с трите деца в досегашното им жилище, припомня БГНЕС.

Реликва

Освен факта, че Елисейският дворец е резиденцията на държавния глава, той е пазител на френската история. Стените му са били свидетели на големи събития, засегнали през последните два века развитието на Европа и света. Ако можеше да говори, той би разказал и как на 22 юни 1814 г. Наполеон подписва абдикацията си след поражението при Ватерло, а оттам заминава за остров Света Елена. Първата сграда на мястото на настоящия дворец е построена през 1718 г. от известния архитект Клод Моле. Тази част на Париж е била далеч от главните пътища на града по онова време. Първият обитател на имението става граф Д‘Евро. Четвърт век след това го купува Луи XV. За да я подари на любимата си – маркиза Дьо Помпадур, той преструктурира сградата радикално. По-късно й дава това име заради близостта до известния булевард Шан-з-Елизе (Елисейски полета).

Президентите

Революцията от 1848 г. трансформира Елисейския дворец в резиденция на президента. Тук са отсядали общо 23 френски държавни глави. Временно той е бил и приемна за високопоставените чуждестранни длъжностни лица, където са нощували британската кралица Виктория, руският император Александър II, турският султан Абдул Азиз и други. Междувременно френското правителство заделя значителни средства за превръщането му в едно от най-удобните и бляскави имения в Европа.

Кабинетът

Най-важната част несъмнено е стаята на последния етаж, предназначена за работен кабинет. Тук е "Златния салон" с луксозни мебели и барокови картини по стените, където важни решения е взимал самият Дьо Гол. Оланд обаче е преместил кабинета си на приземния етаж.

Срещите

Визитите от чуждестранни лидери включват задължително посещение на резиденцията на френския президент. Той посреща гостите си в "Залата на тържествата". Стените, подът и таванът са украсени с бял мрамор, а позлатен полилей осветява стаята. В зала "Салон Мурат" всяка седмица има срещи на Съвета на министрите. Те се провеждат на голяма кръгла маса, която заема почти цялото пространство. Защитата на двореца и неговите жители е възложена на войниците от Републиканската гвардия.