Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През 2014 г. ислямисти от групировка “Боко Харам” похитиха над 250 ученички в Нигерия. След продължителни преговори с правителството са освободени 82 момичета, отвлечени от училището им в град Хибок.  От пресслужбата на президента Мухамаду Бухари оповестиха: “След трудни преговори нашите сили за сигурност върнаха тези момичета, като ги размениха за няколко задържани членове на “Боко Харам”. Осбободените ученички ще пристигнат довечера в столицата Абуджа и ще бъдат приети от държавния глава Бухари.”

Президентът благодари за подкрепата при освобождаването на 82-те момичета на швейцарското правителство, посредничило при преговорите, както и на Международния комитет на Червения кръст и на международни неправителствени организации. Редом с действията на нигерийските сили  за сигурност и военните всички те са допринесли за успеха на операцията.

Да припомним шокиращата история.

През април 2014 г. ислямисти от “Боко Харам” отвлякоха 276 ученички, предимно християнки на възраст между 12 и 17 години, нападайки училището им в град Хибок, намиращ се в нестабилния североизточен район на Нигерия. Близо 50 девойки успяха да избягат.

Похищението предизвика широка международна реакция, подета беше кампания за освобождаването на заложничките “Bring Back Our Girls” (Върнете ни нашите момичетата). В нея се включиха редица известни личности, сред които и тогавашната първа дама на САЩ Мишел Обама.

През август м. г. от “Боко Харам” разпространиха видео с настояване да бъдат освободени от затвори в Нигерия техни съмишленици, като те бъдат заменени с похитените ученички.

През октомври 2016 г. бяха освободени 21 от отвлечените момичета.

От 2009 г. ислямистите от престъпната групировка тероризират Североизточна Нигерия. Сунитските фундаменталисти обявиха целта си – изграждане на ислямска държава, която да обхваща и граничещи райони на съседните държави Камерун, Чад и Нигер.

При атентати и нападения на ислямистите терористи загинаха над 14 000 мирни граждани.

По данни на ООН насилието е прокудило от родните им места 2,7 милиона души.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.