През 2014 г. ислямисти от групировка “Боко Харам” похитиха над 250 ученички в Нигерия. След продължителни преговори с правителството са освободени 82 момичета, отвлечени от училището им в град Хибок.  От пресслужбата на президента Мухамаду Бухари оповестиха: “След трудни преговори нашите сили за сигурност върнаха тези момичета, като ги размениха за няколко задържани членове на “Боко Харам”. Осбободените ученички ще пристигнат довечера в столицата Абуджа и ще бъдат приети от държавния глава Бухари.”

Президентът благодари за подкрепата при освобождаването на 82-те момичета на швейцарското правителство, посредничило при преговорите, както и на Международния комитет на Червения кръст и на международни неправителствени организации. Редом с действията на нигерийските сили  за сигурност и военните всички те са допринесли за успеха на операцията.

Да припомним шокиращата история.

През април 2014 г. ислямисти от “Боко Харам” отвлякоха 276 ученички, предимно християнки на възраст между 12 и 17 години, нападайки училището им в град Хибок, намиращ се в нестабилния североизточен район на Нигерия. Близо 50 девойки успяха да избягат.

Похищението предизвика широка международна реакция, подета беше кампания за освобождаването на заложничките “Bring Back Our Girls” (Върнете ни нашите момичетата). В нея се включиха редица известни личности, сред които и тогавашната първа дама на САЩ Мишел Обама.

През август м. г. от “Боко Харам” разпространиха видео с настояване да бъдат освободени от затвори в Нигерия техни съмишленици, като те бъдат заменени с похитените ученички.

През октомври 2016 г. бяха освободени 21 от отвлечените момичета.

От 2009 г. ислямистите от престъпната групировка тероризират Североизточна Нигерия. Сунитските фундаменталисти обявиха целта си – изграждане на ислямска държава, която да обхваща и граничещи райони на съседните държави Камерун, Чад и Нигер.

При атентати и нападения на ислямистите терористи загинаха над 14 000 мирни граждани.

По данни на ООН насилието е прокудило от родните им места 2,7 милиона души.