Новият министър на правосъдието Цецка Цачева каза пред Нова телевизия, че никога не е ходила на срещи в ЦУМ. Според нея подобни срещи трябва да са регламентирани.

„Лица, които заемат високи постове, и представители на бизнеса, които също са имена в тези среди, трябва да се срещат по кабинетите, но срещите да са регламентирани. Ако ме питате аз дали бих посетила такъв кабинет за среща – не, не бих. ЦУМ никога не съм посещавала.“

Цецка Цачева обаче не би използвала правомощието си като правосъден министър, за да предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се занимае с темата.

Не коментира и призива към Народното събрание да състави анкетна комисия по случая със срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов в офиса на Гергов в ЦУМ.

„Никога няма да се намеся в компетентността на други власти. Това е в правото на народните представители или на ВСС – аз не бих направила такова предложение.“

Цецка Цачева обяви, че ще се срещне с председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов, на Върховния административен съд Георги Колев и с главния прокурор Сотир Цацаров.

„Това е дейност, която няма да бъде скрита, макар и срещите да са чисто опознавателни.“

Цачева обясни, че започва разговора с тях, „тъй като министърът на правосъдието се явява онова звено от изпълнителната власт, което контактува пряко със съдебната власт“.

Правосъдният министър коментира, че „нажежаване на страстите, конфликти по този начин не са полезни за системата, в която те съществуват“.

„Всички заедно, най-вече представителите на съдебната система, да се опитаме да имаме диалог.“

Цецка Цачева не се била срещала със Слави Трифонов, както това е направила Корнелия Нинова отново в кабинета на Гергов. Но припомни подкрепата на ГЕРБ за трите въпроса от референдума, иницииран от Трифонов.

„Глас народен, глас Божи. Два милиона и половина са казали. Това е нашето решение, обявено още в нощта след референдума. ГЕРБ ще изпълни тази своя заявка.“

Цецка Цачева отрече да е било обсъждано тя да бъде избрана за член на ВСС като компенсация, че не бе избрана за народен представител. Тя беше изместена от второто място в листата в Плевен заради преференции.

„Изобщо не е ставало дума за ВСС. Още повече че процедурата за избор на нов състав на ВСС е моя отговорност – до края на май трябва да се задвижи в много тясно взаимодействие със съдебната власт.“

Цачева коментира, че има познания за съдебната система, за приоритетите в законодателен план, за отношенията между министър и ВСС, „за онези акутални моменти от продължаващата реформа в съдебната система“.