Германската канцлерка Ангела Меркел поздрави Бойко Борисов с избирането му за премиер на България, съобщиха от правителствената пресслужба.

По думите на Меркел феноменалният успех на Борисов за трети път да бъде начело на правителство е показателно за доверието в него и за това, че е куражлия човек, се кава в съобщението.

В телефонен разговор тя изразила своята убеденост, че двамата ще продължат отличното си сътрудничество и занапред. Меркел разчита предстоящото българско председателство на ЕС да бъде конструктивно и полезно за Съюза.

Борисов запозна Меркел с основните приоритети, с които ще стартира работата си новото правителство. Той изтъкна значението на финансовата дисциплина и политиката за намаляване на дефицита от 2017 г. с цел достигане на балансиран бюджет през 2020 г. и на ускоряването на икономическия растеж за значително увеличаване на БВП и доходите на гражданите.

„Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция на страната и ще работим за реформиране на ЕС в името на неговото успешно развитие и разширяване“, добави министър-председателят.

Меркел покани българския премиер да посети Германия в удобно за него време.