"Аз истински се извинявам на колегите от БСП, че съм ги победил. И тази дума, която нямат право да казват, е, че ние се борим за власт. Ако си сложат ръката на сърцето, ще се сетят, че цялата власт аз им я дадох на тепсия. С оставката, с изказванията - да направят те служебното правителство. Пет месеца щяха да са управлявали, щяхме да сме видели на резултатите им, да са спечелили изборите и да управляват те."

Това обяви Бойко Борисов пред медиите в парламента минути след като бе избран за премиер за трети път и положи клетвата си. От Народното събрание той и министрите му поеха към Министерския съвет, за да приемат властта от служебното правителство на Огнян Герджиков.

 "Единственото, което ме интересува, е очакванията на хората. Демокрацията е това - който спечели, прави правителство. Има и други практики в държави с режими или опити като този, когато пак ние спечелихме, но направиха кабинета "Орешарски", каза Борисов на въпрос какво да очакваме от новия му кабинет. 

По думите му не е имало друг вариант за управление освен ГЕРБ и патриотите, защото и неговата партия, и левицата бяха заявили, че не може да се управлява с ДПС. Затова другата опция била нестабилност и след няколко месеца да има нови предсрочни избори. 

Премиерът се обърна специално към колегите си от ДПС, както ги нарече, без да му е зададен въпрос. Вероятно бе провокиран от изказване в залата на депутата Йордан Цонев от движението, който заяви, че ще пренесат в Европа дискусията за наличието на "крайни националисти" в управлението на страната. 

"Искам да се обърна специално и към колегите от ДПС. Те също, ако си сложат ръка на сърцето, ще признаят, че през всичките години на мое управление към смесените райони или към българските мюсюлмани е имало не само добро отношение, не само съм им помагал много, а привилегировано дори отношение. Какво ли не сме правили там - пътища, обредни домове, площадки, зали, водопроводи, чешми...", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ декларира, че по-важен от управлението е етническият мир и той ще го "пази всячески". И пак поясни какво според него значи "привилегировани" - построени били пътища, прощадки, спортни зали...

Борисов не отговори на въпрос за референдума на Слави Трифонов, въпреки че по същото време пред парламента се изявяваше шоуменът.