"Министър-председателят на България за трети път се казва Бойко Борисов." С тези думи председателят на Народното събрание Димитър Главчев обяви резултатите от гласуването.

Третият кабинет на Бойко Борисов бе избран с гласовете на ГЕРБ, патриотите и "Воля". 133 депутати бяха "за", 100 "против", а въздържали се нямаше.

Структурата на новото правителство бе подкрепена от 134 депутати. 101 бяха против, а въздържали се нямаше.

Гласуването за персоналния състав на правителството бе идентично - 133 бяха "за", 101 "против" и без въздържали се. 

Борисов и новите министри се заклеха в присъствието на патриарх Неофит и пред Светото евангелие и Светия кръст.

Преди гласуването бъдещият все още премиер представи пред парламента структурата, състава и някои от програмните приоритети на кабинета си.

"Имам високата чест да ви представя биографична справка на кандидата за министър-председател Бойко Борисов."

С тези думи шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов започна представянето на кандидатурата на Борисов. Той каза, че е убеден в твърдата воля и отдадеността на Борисов като премиер.

"По волята на българския народ поемам отговорността за управлението на България. Намираме се в исторически момент за света и Европа. Налага се надмогване на партийния егоизъм. Нашето общо разбиране е, че днес страната се нуждае от отговорно управление. В името на българските граждани и българската държава преодоляхме различията между ГЕРБ и "Обединени патриоти". Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция, ще работим за реформирането на ЕС. Ще провеждаме политики за увеличаване на доходите на гражданите. Обещаваме 120 млрд. лв. БВП в рамките на мандата, 650 лв. минимална заплата, 1500 лв. средна заплата, дай, Боже, и повече. Валутният борд е безалтернативен и неприкосновен. Продължаваме с активни мерки в борба с контрабандата. Поставяме образованието като стратегически приоритет на нашето правителство."

Това бе част от изказването на Борисов пред парламента. Той за пореден път повтори, че ще продължи съдебната реформа и ще се създаде ново антикорупционно доказателство.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обясни защо ще подкрепи правителството.

"Днес никой - нито държавата, нито бизнесът, има интерес от хаос. Не можем да участваме в правителство, което легитимира крайния национализъм. Всеки български гражданин има право на втори шанс. Готови сме да направим компромис с имената, но никога няма да направим компромис с делата. Започваме да ги следим под лупа. Ще дадем подкрепа на правителството на този етап, но няма да му дадем нито един ден толерантност. Още от днес започваме да го следим под лупа", каза Марешки.

Той каза на Борисов, че очаква да оправдае доверието на партията му.

"Пожелаваме ви да изпълните голяма част от прагматичната програма на "Воля", за да останете в историята като успешен министър-председател", каза Марешки.