"Войните, които се водят, безмислени, хиляди човешки жертви, бежанци, огромен натиск върху икономиките на страните, особено в периферията - България, Гърция, Италия, финансовата криза в Гърция и политическата криза в Македония правят България страна, която е важна за ЕС със своята стабилност. Затова подадохме оставка преди няколко месеца, за да ни подреди отново народът, както иска. Това е върхът на демокрацията".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в реч пред Осмия конгрес на КНСБ, който се провежда в НДК в София. Бъдещият премиер, чието трето правителство, този път с "Обединени патриоти" се очаква да бъде гласувано в четвъртък от парламента, обясни пред синдикалистите, че заради описаната обстановка страната парчи най-много пари за две неща - бежанци и въоръжение. Тази година обаче можело да се мисли за повече социални плащания, защото "нямаме да плащаме за американски централи, за АЕЦ "Белене", за КТБ".

"Вместо да говорим за мир и социален просперитет, темата е въоръжаването. ЕС не ме послуша преди години да затворим границите, сега ЕС и ние харчим много пари за бежанците, но решение на кризата не се вижда. Второ – ескалацията на въоръжението. Това, което се иска от нас, са нови милиарди. Надпреварата в тази област, липсата на воля в световните лидери по дипломатичен начин да решат въпросите, но те си имат своите интереси...", продължи с анализа на проблемите Борисов. 

Винаги сме се старали това, което поемаме като ангажимент да го изпълняваме. Промяната в НК влезе в парламента, но не остана време, но скоро се надявам да мине и това с голямо мнозинство.

Все пак Борисов отправи едно конкретно обещание пред КНСБ, споменато в доклада на лидера на синдиката Пламен Димитров. И то е промяна в Наказателния кодекс, която бе поискана още в предишния мандат. Тя засягаше криминализирането на неплащане на осигуровки от работодателите. Лидерът на ГЕРБ се оправда, че в 43-ия парламент не е стигнало времето за тези промени, но сега се надявал в най-скоро време те да бъдат приети с голямо мнозинство, заедно с партньорите от "Обединените патриоти".

В предишния парламент депутати от ГЕРБ бяха внесли подобни промени в НК, които предвиждаха и затвор за провинили се работодатели. Идеята бе силно критикувана от работодателските организации.

По традиция Борисов обеща борба с контрабандата и "затваряне на всяко отвертсие, от което изтичат държавни пари".

Той разкритикува лидерката на БСП Корнелия Нинова, която не дошла лично да поздрави КНСБ с конгреса и каза, че и той е можел да прати поздравителен адрес, но не го е направил, защото НДК не бил толкова далече... Накрая съкрати речта си с думите, че "скъпите гости за тези, които си отиват навреме" и гарантира, че ГЕРБ ще продължат да работят със синдикатите.