Служебният премиер Огнян Герджиков и министрите ще отчетат свършеното в точно 95-дневния им мандат. Това ще е заключителната пресконференция на екипа, назначен от президента Румен Радев да управлява оперативните дела на държавата, което трябва да приключи с избор на ново редовно правителство начело в Бойко Борисов в четвъртък. Тогава изтича и срокът, в който лидерът на ГЕРБ трябва да реализира правителствения мандат, връчен му от държавния глава миналия четвъртък.

Герджиков и компания ще отчетат отново организирането на предсрочните избори. Вероятно обаче ще трябва да кажат и какво е свършено по ресори. Още в началото на служебния правителствен мандат бе назначена проверка във всяко от министерствата. Резултатите от ревизията на кабинета "Борисов 2" обаче не бяха никак изчерпателни.

Едно от големите обещания на служебния премиер бе екипът му да облекчи лиценционни режими и такси за бизнеса. Вероятно Герджиков и компания ще отчетат работата си и в тази сфера, защото досега не се е чуло какво е направено. Имаше и заявка да се започне работа по темата за подготовка на България за присъединяване към преддверието на Еврозоната - т.нар. механизъм ERM 2, но още тогава служебният премиер бе скептичен, че времето му ще стигне за това.

Вероятно трябва да чуем и отговор дали на последното заседание на Министерския съвет миналата сряда е взето решение за одобрение на офертата за покупка на нови изтребители "Грипен", или решението все пак е оставено на бъдещия редовен кабинет на ГЕРБ и "Обединените патриоти", тъй като в последната седмица служебните министри отнесоха доста критики по темата.

От важните въпроси е и свършеното от министъра на енергетиката по предаването на българска позиция в Брюксел по делото на Еврокомисията срещу "Газпром", за което препоръчителният срок изтича на 4 май.

Сред сферите, в които служебното правителство бе най-активно, са организацията на българското председателство на Съвета на ЕС и здравеопазването.

Най-много критики Герджиков и екипът му отнесоха заради кадрови решения - смени на областни управители, рокади в Министерството на отбраната и др.