Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прокремълската пропагадна е имала тежка седмица този път. Това показва последният дайджест за новините в полза на режима в Москва на европейската организация EU East StratCom Task Force.

Причината - пропагандните медии е трябвало да намерят начин да обяснят защо визите за пътуване в ЕС и Шенген отпадат за Украйна, а за руските граждани остават. Въпреки че безвизовият режим с ЕС отдавна е в списъка с желания на режима на Владимир Путин.

Как става така, че правителството в Киев, което според промосковските медии е "фашистко, неефективно и пълен провал", получава премахване на визите за гражданите си, одобрено от Европейския парламент, а Русия едва ли скоро може и да си помисли дори за подобен развой. 

Разбира се, най-лесният начин да се справиш с подобно медийно предизвикателство е да произведеш... фалшива новина. Вестта за отпадналите визи за Украйна в ЕС се появява в репортаж на близката до Кремъл NTV. Според репортажа реакцията на украинците на отпадналите визи е... е дълбоко и масово разочарование. Причината - отпадането на визите за пътуване не значело, че украинците ще могат да работят без разрешително за работа в ЕС.

Репортажът на NTV удобно пропуска факта, че разрешителните за работа никога и никъде по света не са обвързани с визовия режим за пътуване.

Този специален подход на дезинформация - да създаваш невярно твърдение, използвайки недобрата информираност на аудиторията, се оказва много продуктивен за прокремълските медии, установява още екипът на EU East StratCom Task Force

Неотдавна подобен метод е бил приложен в една от големите задачи на пропагандата - да обясни на гражданите как е имало обещание от НАТО да не се разширява в Източна Европа. Такова, разбира се, не е имало. По подобен начин сега целта е добрата новина в Украйна да се представи като негативна, за да се обърка възприятието на хората. 

В английската версия на тв канала RT, спонсориран от руската държава, също се появи обяснението, че "отпадането на визите за път не значи отваряне на трудовия пазар за украинците". Следва и дълъг пасаж как това се дължи на президента на Украйна и властите в Киев, заради които страната тънела в "икономическа криза и огромна корупция".

Акцентът с "разочарованието" на украинците се разпространява и от руската версия на RT, а в специален репортаж за европейската си аудитория спонсорираният от Москва канал твърди, че сега предстоят "лоши времена за Европа, защото очакват милиони нелегални икономически мигранти" от Украйна на територията на съюза. 

Интернет медии като Regnum, също свързани с Кремъл, обясняват как всъщност падането на визите за ЕС може да е лоша новина, защото единственото, което получавали украинските граждани, е спестяване на 35 евро за издаване на виза. Но повечето украинци така и така не можели да пътуват зад граница по финансови причини.

Riafan - друга пропагандна медия, пък излиза с коментар със заглавие "Дългоочакваното рухване на илюзиите" - в него пише как украинските власти на практика били отслабени с решението на Европейския парламент украинците да могат да пътуват без виза в ЕС. Властите вече не можели да обещават как ЕС значи по-добър и охолен живот, след като не могат да работят на територията му. Авторът на статията твърди, че сега ще последва изключително разочароване сред украинците, които "скачаха по Майдана и разрушиха държавата си". Въпросната статия е чудесна илюстрация на баснята за киселото грозде и лисицата. И класически пример за това как в пропагандата целта е да скриеш собственото си неудоволетворение с ирония и сарказъм. 

 

Коментари

Gogo Bogo's picture
Gogo Bogo
GogoBogo

Изолирайте рашките!

Но наистина! Сами ще изгонят вожда.
 's picture

d-r Petroff

Няма нужда да ги изолираме.

Те самите са справят с това отлично.Колкото повече се самоизолират,толкова повече Западът става по-сладък. На края там отново ще стане както си и беше,когато вдигнат визите, патриотите трябва да търсят високи дървета на които да се качат,за да не ги смаже бягащата към границата тълпа

Няма лошо

Че визите за украинците падат. След като всяка брадата джихадистка маймуна може свободно да влиза в ЕС, защо украинците да не могат... Но в статията отново се забелязва силния руски комплекс на пишещите тук. Това, че за едните има визи, а за другите няма, не е някакво отражение на състоянието на двете страни, а просто следствие на марионетната политика на Съюза, обслужващ американските интереси. Всеки с лични впечатления знае, че нещата в Украйна са станали по-зле след бягството на Янукович и идването на власт на партията на войната. И да не забравя, честито придвижване в топ 110!
ognian  deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

Радост, руснаците са ...

Радост, руснаците са предпазени от разложения капитализъм.Украинците да страдат ,като не слушат Путин.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.