Пореден смешен сюжет се разви днес в парламента, след като съпредседателят на "Обединените патриоти" Валери Симеонов "набеди" колегата си депутат Павел Шопов, че е бизнесмен, а вторият реши да го опровергае от парламентарната трибуна.

Докато консенсусно и единодушно депутатите от всички партии приемаха предложението на БСП за създаване на временна комисия, която да разследва работодатели, които не плащат на работниците си, Симеонов реши да представи нестандартно предложенията на патриотите за членове на комисията. Причината - преди това и ГЕРБ, и БСП дали имена на политици, а в подобна комисия трябвало да участват "изрядни бизнемени".

"За пореден път ние от "Обединените патриоти" ще спасяваме положението. Затова предлагам Павел Шопов и Александър Сабанов, които са изрядни бизнесмени", заяви Симеонов от трибуната.

Малко след това към трибуната се запъти Шопов с усмивка. 

"Извинявам се, но станах, за да кажа, че това е най-невярното определение за мен. Освен юрист и политик никога не съм бил друго. Може би г-н Симеонов има предвид, че съм пчелар - имам около 1 милион работнички. Това са 7-8 кошера. Но... сигурно съм лош работодател, защото не им плащам заплати изобщо", заяви той от трибуната, а залата зала искрено се забавляваше. 

Председателят на парламента Димитър Главчев се пошегува, че само за пчелата-майка не е станало дума от трибуната. 

Павел Шопов е юрист, депутат в 6 парламента след 1990 г., като в зората на демокрацията е от СДС, а след това - народен представител от "Атака". Той беше и кандидат за вицепрезидент на Волен Сидеров на изборите за държавен глава през 2006 г., когато двойката на "Атака" стига до балотаж, който губи от президента (2002-2012) Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин.

В крайна сметка депутатите си избраха състав на комисията, която ще проверява неизрядни работодатели, а начело ще застане Диана Йорданова от ГЕРБ. Комисията ще работи в продължение на 2 месеца.

Народното събрание създаде и временна комисия, която да провери случаите на замърсяване на питейната вода след данните за завишени нива на уран в Хасково и други общини. Предложението за специализирания парламентарен орган отново бе на "БСП за България" и отново бе одобрено единодушно от бъдещите управляващи и опозиция.