Рекордьорката ни на 3000 м с препятствия Силвия Дънекова бе оправдана за положителната си допинг проба на олимпийските игри в Рио де Жанейро, пише BGathletic.com. След няколкомесечно протакане най-после комисията към Българския олимпийски комитет излезе с решение вчера, в което се описват мотивите за оправдателната „присъда” на атлетката.

Сега се чака 14-дневният срок за обжалване, на което право имат Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) и респективно международната ИААФ.

Преди месец от БФЛА разясниха какъв е редът за разглеждане на подобни случаи. От ИААФ са взели решение, че Дънекова не е достатъчно елитен състезател, за да вземат отношение по нейния случай й и затова е пренасочен към националното тяло - дисциплинарната комисия на БОК.

От няколко години самите национални федерации не водят допинг разследвания, а налагат само наказанието. Тоест БФЛА ще трябва да се съобрази с решението на комисията към БОК, като наложи взетата санкция или по-голяма, или оневини спортиста. Наказанието може да се оспорва в арбитража към БОК или в Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

„Решението е от понеделник. Оправдана съм, сподели добрата новина Дънекова пред BGathletic.com. - Мога да се състезавам обаче след 14-дневен срок, в който може да се оспорва решението. Това може да направи само БФЛА, но аз не вярвам да го стори. Това не е само победа за мен, а за цялата българска лека атлетика, за целия български спорт дори. Явно битката е възможна и аз го доказах. Този период от 14 дни е много важен, но не вярвам, че някой ще оспорва невиността ми.”

 От БФЛА уточниха, че Силвия Дънекова все още е с временно спрени състезателни права.

"Във връзка с появилата се информация по случая със Силвия Дънекова БФЛА информира, че случая е в процес на изясняване. Статутът на атлетката и в момента е на "състезател с временно спрени състезателни права", гласи официалното съобщение от страна на родната федерация.