"Задава се лавина от негативни решения от Международния арбитражен съд във Вашингтон." Такава прогноза направи адвокат Ивайло Дерменджиев по Тв+, специалист в областта на международното частно право и международния арбитраж.

Според него само от делата, заведени от енергийните компании, сумите могат да достигнат 1 млрд. евро.

Адв. Дерменджиев напомни, че през 2013 г. електроразпределителното дружество EVN е завело дело срещу България за 600 млн. евро като решението се очаква до края на годината. Делото на "Енерго-про" е от 2014 г. е и за 52 млн. евро.

Последното дело заведе ЧЕЗ. "Те са забавиха около две години. Говори се, че са водили преговори с правителството (на Бойко Борисов - б.р.) за извънсъдебно споразумение и получаване на компенсации и затова са се забавили", обясни адвокатът. 

Той обясни, че сумата не е уточнена, но вероято ще е за около 300 млн. евро.

Мотивите и на трите компании са почти идентични и са свързани с ценовата политика в сектора, която в дългосрочен план не отговаря на първоначалните им очаквания. Вероятно това е и една от причините за намеренията на ЧЕЗ да продаде бизнеса си в България.

"Задава се една лавина от негативни решения от Вашингтон и това по-добре ще се разбере като приключи производството с EVN, защото то ще е първото. Може би говорим за 1 млрд. евро, сумите са огромни. 600 млн. са само за EVN", смята Дерменджиев.

Той уточни, че това е енергийният сегмент на делата, които се водят срещу България във Вашингтон. Други са делата за КТБ, които са за 200 млн. евро. "Води се дело за това, че банката е фалирана, съдебни процедури по несъстоятелност и е заведено от акционера в КТБ Оманския фонд срещу държавата", напомни Ивайло Дерменджиев. 

"Едно дело излезе преди една седмица - голям инвеститор от Израел заведе дело за недвижима собственост, то е за 60 млн. евро. Интересно е, че той твърди в исковата си молба до Международния център във Вашингтон, че това е следствие на съдебни процедури, с действията на синдици и на конкретни състави от Софийския градски съд се е стигнало до фалит и до отчуждаване на инвестицията на тези израелски инвеститори. И сега те съдят България", посочи още адвокатът. 

Става въпрос за дружеството "Витоша ризорт 2000", на което собственици са съдружниците Рамод Мордехай (мажоритарен собственик) и Рами Абуд Леви. То е обявено в несъстоятелност. Активите на компанията надхвърлят 50 млн. лв. Производството срещу "Витоша ризорт 2000" е открито по искане на "Ултрастрой" - компаниия, близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, която е била изпълнител на проекта на израелците за построяване на жилищен комплекс близо до Витоша.

Преди време "Капитал" писа, че "Ултрастрой" е собственост на 43-годишния Иван Борисов Борисов и през последните години отчита растящи приходи и печалба.

Сред проектите, с които се занимава, са изграждането на сградата на държавната ББР в столицата в обединение с други компании. Успоредно с това, компанията е получила близо 8 млн. лв. кредит от самата банка. Дружеството е част и от обединението "Дву", което спечели най-скъпия лот от третия лъч на Софийското метро. Освен по обществени поръчки фирмата е работила и по частни обекти на различни компании, свързвани с Пеевски, като "Водстрой-98", "Пазар на производителя – Пазарджик" и фабриката за цигарени филтри "Юрий Гагарин".