Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И смарт-телевизорите могат да се ползват за шпиониране, разкри сайтът "Уикилийкс".

Според изтекла информация американците от ЦРУ и британските им колеги от MI5/BTSS разработили заедно софтуера Weeping Angel. Той позволява частичен контрол над умните телевизори от серията F на Samsung. Ключова е възможността да се записва през микрофона на устройството и записите да се съхраняват в паметта му.

Макар да звучи като сцена от "1984" на Оруел, инсталирането на софтуера не става с един клик. Напротив, нужно е физически да се вкара USB-флашка в съответен порт на телевизора - през 2014 г Samsung подобри сигурността на фърмуеъра в телевизорите си и блокира ефективно хакването им през интернет. А записите се събират или по същия начин, или чрез гореща Wi-Fi точка, разположена в близост до телевизора. Това означава, че практическата употреба е ограничена.

Аудио-шпионирането е възможно и в реално време с помощта на софтуера Live Listen Tool.

Разбира се, това не е всичко. В действителност, аудио шпионирането в реално време е възможно и с помощта на Live Listen Tool, който работи на устройства с инсталирана операционна система Windows 7 или 8.

Уикилийкс отбелязва, че ЦРУ и MI5/BTSS са работили съвместно по Weeping Angel. Ръководството за потребителя първоначално е написано от MI5/BTSS и по-късно споделено с ЦРУ. И двете агенции си сътрудничат за по-нататъшното развитие на злонамерения софтуер и координират работата си по време на съвместни семинари.

Сериозна пречка за инсталирането на подобен шпионски софтуер е необходимостта от физически контакт с телевизора, тъй като благодарение на актуализация на фърмуера от 2014 г., Samsung Smart TV не позволява да бъде хакнат през интернет.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.