Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Формалният отговор на въпроса КОЙ продаде „Булгартабак“ на Цветан Василев и Делян Пеевски е НИКОЙ. Защото тютюневата компания на хартия е собственост на анонимно физическо лице от Дубай, което притежава регистрираната в Лихтенщайн Livero Establishment, която пък купи приватизатора BT Invest – фирма на руската банка ВТБ.

Шумният разрив между банкера и депутата от ДПС потвърди старите слухове, че въпросното физическо лице от Дубай най-вероятно не притежава медии, не бе избрано за шеф на ДАНС и няма силно влияние в съдебната система.

Цветан Василев директно нарече Делян Пеевски собственик на „Булгартабак“ и го обвини, че източва компанията в „огромни размери“. Именно от тази фирма започва разривът между двамата - след като КТБ е направила предсрочно изискуеми кредитите на тютюневия гигант, Българската банка за развитие ги е рефинансирала и така на практика е подкрепила Делян Пеевски. "Услугите" обаче не са само по времето на това правителство. 

Ето КОЙ

Ето още един формален отговор - „Булгартабак“ е приватизиран от Агенцията за приватизация през 2011 г. Подготвените условия за стратегическите инвеститори изискват те да имат дейност и в преработката на тютюн, и в производството на цигари. Повечето световни компании обаче са се фокусирали във второто и така отпадат автоматично от надпреварата. После идват крайно облекчените изисквания за финансовите инвеститори. Руснаците са единствен кандидат и експресно печелят конкурса с цена от 100 милиона евро.

ДПС искаха да си купят "Булгартабак" и си го купиха. Трябваха им гаранции, че именно те ще вземат тютюневия холдинг и затова бяха измислени критерии, които да направят невъзможно участието на стратегически инвеститори“, обясни пред Клуб Z членът на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Руси Статков (БСП).

Въпреки, че представителят на левицата в агенцията повдига въпроса, това не води до ясна позиция на партията БСП. Единствено Румен Овчаров, който има стар конфликт с Делян Пеевски, казва това, които всички са чували – „Булгартабак“ отива в ръцете на двамата днешни врагове.

„Имаше изрично указание в БСП по този въпрос да не се рови“, каза Овчаров преди дни.

В Надзорния съвет само двама повдигат въпроса за „натъкмените“ изисквания към купувача – червеният Руси Статков и синият Димитър Бъчваров.

Държавата има ДАНС. Ако е стоял човек с антидържавнически криминални намерения зад купувача, то това е работата на ДАНС. Да дойдат и да кажат – вижте какво, формално купувач е едикой си, но се готви едикакво си. Ние такова становище не сме получили. Как точно ние в агенцията можем да направим такъв извод, освен ако не проявяваме прекалено политическо пристрастие“, коментира Димитър Бъчваров пред Клуб Z.

Решението е взето с 6 на 1 гласа. Представителите на ГЕРБ, ДПС и синият подкрепят. Само Статков е против, но пък партията му мълчи.

„Гласувах „за“, защото хронологически състоянието вървеше към зле. Сега виждам, че това е било правилно. Дружеството значително подобри показателите си след приватизацията. Акциите се покачиха, излезе на стабилна печалба. Отговорност за какво да носим – за това, че си е подобрило финансовото състояние дружеството след приватизацията, че е увеличило износа, че е запазило работните места – това ли са греховете“, попита Бъчваров.

„Още в самото начало на процедурата беше съвсем ясно, че тя е в противоречие с изискванията на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Има три основни принципа - прозрачност, равнопоставеност и икономическа ефективност. Няма как второто условие да се постигне при положение, че за финансовите инвеститори изискванията бяха много по-леки от тези за стратегическите“, спомня си Статков.

Ролята на ГЕРБ и мълчанието на БСП

Единици са социалистите, които публично критикуват сделката. Това са Румен Овчаров и Корнелия Нинова, които през 2007 година загубиха постовете си на министър и зам.-министър на икономиката заради разногласия с Делян Пеевски – тогава зам.-министър на бедствията и авариите. И тогава опитите за влияние в „Булгартабак“ са в центъра на скандала. Пеевски също е уволнен, но малко по-късно премиерът Сергей Станишев го възстановява, както тогава се твърдеше, по настояване на Доган. Но благосклонността на червения лидер към Пеевски продължава и в опозиция – БСП не заема позиция срещу точно този модел на приватизация на компанията.

През 2011 година министър на икономиката и принципал на „Булгартабак“ е Трайчо Трайков, който няколко пъти публично изказва несъгласие с процедурата.

„В момента, в който едно дружество мине за приватизция, министърът има правото само да вдига шум, но не може да влияе на процеса. Надзорният съвет промени критериите и така не се появи стратегически инвестиор. Когато стана ясно, че ще е финансов инвеститор, тогава е абсолютно без значение кой е той – ясно е, че рано или късно ще препродаде. Имаше допускания кой има краен интерес, но какво от това“, коментира пред Клуб Z Трайчо Трайков.

Тогава Министерството на икономиката като собственик на „Булгартабак“ изтегля всички пари от дружеството под формата на дивидент – 53 милиона лева. Мотивът на Трайков е тези пари да не послужат за плащане на цената по приватизацията. Това решение е остро критикувано от медиите на майката на Делян Пеевски.

Веднага след продажбата на „Булгартабак“ Бойко Борисов я определя като „възможно най-добрата“ сделка. Попитан не е ли притеснително, че купувачът е офшорна компания, Борисов даде един от дълго цитираните си отговори: „То и "Кока-Кола" е офшорна“.

Растежът на банката на Цветан Василев и на сферите на влияние на депутата Делян Пеевски се движи само в една посока - нагоре. И по време на правителството на Сергей Станишев, и на Бойко Борисов, и на Пламен Орешарски, без значение дали ДПС е в управление или в опозиция. 

По времето на правителството на ГЕРБ тази група наистина израсна. Не е изключено това да е ставало с помощ“, предположи Трайчо Трайков.

Може би някой ден ще се разбере персонално КОЙ или КОИ...

Коментари

стелт

Хайде, малко по-сериозно! Повече от ясно е, че продавачът на 79,83% държавен дял е държавата, чрез Агенцията за приватизация. Ако не искате да бъдете политическа томахавка на БСП и съдружници, започнете икономическия си анализ с 1. оцеката от 119 млн. евро за 100% от "Булгартабак", изготвена от предишното правителство на тройната коалиция. И то при значително по-висок пазарен дял на Булгартабак; 2. да посочите каква е борсовата капитализация на дружеството по време на сделката и по-висока ли е от продажната цена. Или е по-ниска?!; 3. информацията, че купувачът на 79.83% от Булгартабак е руската държавна ВТБ, чрез своето поделение ВТБ Капитал; 4. трябва да посочите останалите акционери, както и да посочите първите членове на Съвета на директорите на приватизирания Булгартабак. Защото са много любопитни имена. 5. Ако твърдите, че истинските сонственици на Булгартабак са Цветан Василев и Делян Пеевски, незабавно се обърнете към прокуратурата. Не че ще ви обърне внимание, ама от уважение към закона. Защото купувачът през 2011 няма право да продаде самия холдинг през следващите пет години. Освен ако смятате, че Цветан Василев, Делян Пеевски и руската държава са едно и също нещо. Ама трябва да го псочите. Ама май ще се снишите.

б2

Хайде малко по-сериозно, а? "Булгартабак" внася годишно в бюджета 700 млн. акциз и ДДС, а бе приватизиран за 100 млн. евро, колкото е печалбата му след данъци за две години. Нали разбираш, че без активното съдействие на тогавашния мин. председател, това нямаше как да се случи, ако ще турско да беше. Тогава Борисов беше пръв приятел с Цветанов и Пеевски и ги остави да вземат всичко, което искаха по време на неговия мандат. Балонът КТБ се наду най-много именно при управлението на ГЕРБ и това е лесно проверим факт.

2009г. Трайчо Трайков:

" Πpaвитeлcтвoтo вeчe взe peшeниe зa paзпpeдeлянe нa пeчaлбaтa нa "Бyлгapтaбaĸ", ĸoятo e в paзмep нa oĸoлo 66 млн. лв., oт тяx 53 млн. лв. щe пocтъпят в дъpжaвния бюджeт, ĸaзa миниcтъpът. B ycлoвиятa нa ĸpизa и c пo-виcoĸ aĸциз въpxy цигapитe пpивaтизaциятa нa xoлдингa щe бъдe пo-тpyднa, нo пpиxoдитe oт нoвитe aĸцизи и пeчaлбaтa oт "Бyлгapтaбaĸ" щe нaдвишaвaт cyмaтa, coчeнa пpeз мaй 2009 г. зa зaĸyпyвaнe нa xoлдингa - 80 млн. лв., ĸaзa Tpaйĸoв. Зaщo чeтиpи гoдини ce oĸaзaxa твъpдe мaлĸo зa пpeдишнoтo пpaвитeлcтвo дa пpивaтизиpa xoлдингa и тo в ycлoвиятa нa иĸoнoмичecĸи пoдeм, зaпитa тoй. Линиятa нa пoлитиĸaтa нa MИET пo oтнoшeниe нa "Бyлгapтaбaĸ" нямa дa ce cмeня и пpивaтизaция щe имa, нo пpoзpaчнa и пoдпoмaгaнa oт ĸaчecтвeни ĸoнcyлтaнти, избpaни нa ĸoнĸypceн пpинцип, зaяви Tpaйĸoв. " https://money.bg/archive/traycho-traykov-nyama-da-se-privatizira-nalichniyat-finansov-resurs-na-bulgartabak.html

КОЙ

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Радев

Сделката стана възможна най-вече благодарение на снизходителното отношение на Борисов. Ясно е, че ако той не е в "кириза", сделка нямаше да има. тогава обаче всички бяха приятели - Пеевски, Василев, Борисов, Цветанов, Доган и т.н. А сега Боко да не се прави на гламав - не чул, не знаел...

стелт

Радев, продажбата на държавния дял през 2011 г. беше на руската ВТБ. За това има достатъчно документи. Ако ти смяташ, че Делян Пеевски притежава руската държавна ВТБ, заяви го, бре човек. Та да се посмеем. Продажбата на дела на руската ВТБ през февруари 2014 на някаква си фирма (която се подозира, че е на Делян Пеевски) също е факт. Документиран надлежно от КЗК, която е разрешила сделката. Сделката е също оповестена в Междинния доклад на Булгартабак холдинг за първото тримесечие на 2014 г. Твоето, драги ми Радев, е бла-бла.

Де са линковете към "многократните публични несъгласия"?

"През 2011 година министър на икономиката и принципал на „Булгартабак“ е Трайчо Трайков, който няколко пъти публично изказва несъгласие с процедурата."
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Ма вие сериозно ли?

Продаде го кабинетът на Герб с министър-председател Бойко Борисов, ресорен зам. министър-председател Симеон Дянков и ресорен министър Трайчо Трайков. Продадоха го с желание, защото всяко едно от изброените е намазало по нещо, в съответствие с поста си. Най-много Рапончестия, по-малко Дянков, най-малко Трайчов, който тогава също не гъкна. Както не гъкнаха и тримата за мега-гешефта за АЕЦ "Белене", когато, за по-малко от две години между 9 август 2010 и 31 март 2012 дълговете на България към Атомекспортстрой от 66 милиона евро (в Доп. 10) станаха 660 милиона. Това са "десните" в България - крадлива, корумпирана шайка.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.