Един сблъсък между телевизионен журналист и работодателите му стана централно събитие в информационното пространство през последната седмица.

Десетки, ако не и стотици  - не само български - журналисти сменят работата или местоработата по най-различни причини, включително заради неразбирателство с босовете си.  Много често това са трудолюбиви "пчелички", вършещи най-съвестно черната работа. Често това са хора, омерзени от налаганата им цензура, други се чувстват безпомощни от невъзможността да променят нещо в обществото, в което живеят. 

Разказваме ви за един краен случай - преди години журналист се самоубива в студиото, защото е подвел слушателите си. Това, разбира се, е само припомняне на история, а не призив за подражание.

Случката се разиграва в Куба на 5 август 1951 г. Това е толкова отдавна, че тогава дори Фидел Кастро още не знае, че ще оглави островната държава осем години по-късно и ще властва половин век без малко.

На този ден в студиото на радио CMQ в Хавана, както всеки ден, влиза журналистът Едуардо Чибас. Покрай основната си професия той е станал политик и дори е влязъл в Сената. Ден по-рано Чибас е обещал на слушателите да огласи доказателства в подкрепа на твърденията си, че министърът на образованието Аурелиано Санчес Аранго е присвоил значителна сума пари.

Вместо очакваните разкрития обаче журналистът внезапно започва да говори по съвсем други теми. Покрай тях той отправя предупреждение, че генерал Фулхенсио Батиста може да извърши военен преврат. След което се сбогува с кубинците в ефир и се прострелва със законно притежавания си пистолет.

Защо се самоубива?

Едуардо Чибас е обещал да направи скандални разкрития. Доказателствата трябвало да му бъдат предоставени от кубински конгресмен, който обаче в последния момент се отмята от дадената дума. Като човек на честта Чибас решава, че трябва да се извини на слушателите за това, че, макар и неволно, ги е подвел. И е убеден, че единствената възможна достойна постъпка в тази ситуация е да си тегли куршума.

Но става един малък фал. Чибас просто забравя, че разполага само с 25 минути, а говори по-дълго. И в момента, в който се прострелва, по радиото звучи реклама. Така слушателите не чуват изстрела.

Въпреки това ефектът е доста силен. Лекарите се борят за живота на Едуарсо Чибас и дори има надежди той да оцелее. Журналистът обаче умира на 16 август - ден след като навършва 44 години.

Стотици хиляди кубинци се стичат на погребението му в Хавана. Тъжното събитие обединява хора с най-различни политически възгледи.

Само седем месеца по-късно се сбъдва най-лошото пророчество на Чибас. На 10 март 1952 г. Батиста наистина извършва преврат и отменя предстоящите избори за президент. А е имало огромна вероятност журналистът да се кандидатира за тях.

Кой е Едуардо Чибас?

Пълното му име е Едуардо Рене Чибас Рибас. Роден е през 1907 г. Още като студент участва в бунтовете срещу режима на Херардо Мачадо, прераснали в революция и довели до свалянето му през 1933 г.

По-късно Чибас изобличава в корупция и други престъпни деяния президентите Рамон Грау, управлявал през 1944-1948 г.,  и Карлос Прио, властвал от 1948 до 1952 г.

Журналистът основава през 1948 г. Ортодоксалната партия. Същата година се кандидатира за президент, но остава трети. По това време към партията се присъединява още никому неизвестният 22-годишен хавански адвокат на име Фидел Кастро. Бъдещият революционен лидер е вдъхновен от възгледите на Чибас. но признава това в статия чак през 2007 г. При управлението на Кастро въпросът за връзката му с Едуабдо Чибас е тема табу. Причината е, че превърналият се в политик журналист е върл антикомунист.

Самоубийството на Едуардо Чибас е емблематичен случай. Той показва докъде може да стигне човек, посветил се на една кауза. Особено ако е убеден в нейната правота.