Одитори подхванаха финансите на Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната ѝ "Креди Агрикол България", става ясно от съобщение на БНБ. Проверката на активите и пасивите на банковата група КТБ ще обхване и кредитния и инвестиционния портфейл на институциите, като ще приключи в рамките на 10 работни дни.

В КТБ проверката се извършва съвместно от „Делойт Одит“ ООД, „Ърнст и Янг“ и „АФА“, а в „Креди Агрикол - България“ ЕАД – от „АФА“. Интересно е, че в списъка не попада компанията "КПМГ България", която е одитирала последния годишен консолидиран доклад на КТБ.

Изненадващо "с цел ускоряване и оптимизиране на работата" ръководството на БНБ направи и ротация на назначените в петък и неделя квестори на финансовите институции. Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев, досега квестори на „Креди Агрикол – България“ , вече са назначени за квестори на КТБ.

Досегашният квестор на КТБ Христина Иванова Стамова отива да управлява „Креди Агрикол – България“, заедно с Божидар Иванов Аршинков, който заменя обявената в петък за тази позиция Славияна Стоилова Данаилова-Велева.

Промяната цели големината на екипите на квесторите да съответства на обема на работата с оглед на различната големина на двете дружества от групата КТБ, обяснява БНБ.

Междувременно на своя сайт КТБ обяви, че нейните подразделения в страната ще приемат погасяване по кредити - лихви и главници.