През последните години са се раждали повече деца от майки християнки, отколкото от принудлежащи към други религии. Така християнстото остава най-голямата религиозна общност в света. Но това скоро ще се промени. След по-малко от 20 години бебетата, родени от майки мюсюлманки леко ще надвишат броя на ражданията от християнки. Това сочат новите прогнози на изследователския център Пю.

Мюсюлманите ще бъдат най-бързо растящата религиозна общност в света в следващите десетилетия и признаците за този бърз растеж вече са видими. Между 2010 и 2015 г. от мюсюлмани са родени 31 на сто от всички бебета по света - и това доста надхвърля дела на мюсюлманите от всички възрасти по света през 2015 г. - 24%.

Продължава да се увеличава и християнското население, но много по-скромно. През последните години една трета - 33% от всички бебета са родени от христянки, това е малко повече отколкото е делът на християнското население в света- 31%.

И докато се предполага, че доста младото християнско население в райони като Западна Сахара ще продължи да се увеличава за десетилетия напред, доста по-различно е положението за християните на други места по света. През последните години смъртността при тях е висока - 37 на сто, а на много места това се дължи на относително напредналата възраст на християнското население. По този начин изглеждат нещата в Европа, където броят на умиранията вече надвишава ражданията сред последователите на Исус. В Германия например е имало 1,4 млн. повече починали християни между 2010 и 2015 г. Този модел ще продължи да се възпроизвежда и в останалите части на Европа.

Допускането в тези прогнози е, че децата наследяват религията на майка си или липсата на такава идентичност до младежка възраст, когато някои избират друга религиозна принадлежност. Прогнозните модели  вземат предвид подобни промени на религията в 70-те държави, за които има подобни данни, уточняват от изследователския център.

Относително младото население и високата раждаемост при мюсюлманите води до прогнозата, че между 2030 и 2035 г. ще има малко повече бебета, родени в тази религия - 225 млн. отколкото от християни - 224 млн., въпреки че сумарно християните ще бъдат повече. Между 2055 и 2060 г. разликата в раждаемостта между двете религиозни общности се предполага, че ще достигне 6 млн. души - 232 млн. раждания сред мюсюлманите срещу 226 млн. раждания при християните.

В контраст на този бейби бум при мюсюлманите тенденцията при хората, които не се идентифицират с никоя религия, ще е съвсем различна. В момента нерелигиозните хора са 16 на сто от населението в света.

Между 2055 и 2060 г. само 9 на сто от всички бебета ще бъдат родени от нерелигиозни майки, докато 70 на сто ще са бебета или от мюсюлмански, или от християнски родители.

Това са някои от основните прогнози на новия анализ на изследователския център. Той е базиран на същите данни, залегнали в големия доклад от 2015 г. "Бъдещето на световните религии: Прогнози за растежа на населението 2010-2050 г."

Мюсюлманите се увеличават по-бързо от християните

През 2015 г. в света имаше най-много християни - почти една трета, или 31% от общо 7,3 млрд. души на земното кълбо. По численост следваха мюсюлманите - 1,8 млрд. души или 24%. Религиозните "никои" бяха 16 на сто, индуистите - 15%, будистите - 7%. Принадлежащите към местни вярвания, евреите и членовете на други религии представляваха много по-малки дялове от световното население.

Между 2035 и 2060 г. се очаква световното население да стане 9,6 млрд. или това ще е ръст от 32 на сто. През същия този период броят на мюсюлманите - най-голямата религиозна група с най-младо население и най-бързо растяща раждаемост - се очаква да се увеличи със 70 на сто. Християните ще нараснат с 34 на сто, малко по-бързо отколкото ще е растежът на световното население, но с много по-бавни темпове от мюсюлманите. 

В резултат, според прогнозите на изследователския център, към 2060 г. броят на мюсюлманите ще бъде 3 млрд. или 31 на сто от населението и ще бъде близък до този на християните - 3,1 млрд. души или 32%.

Процентът на другите религии като относителен дял обаче ще намалее до 2060 г. Индуистите, евреите и привърженици на местни вярвания ще растат като абсолютни числа, но по-бавно и затова и процентно ще намаляват.

В света до 2060 г. трябва да има 1,4 млрд. индуисти - увеличението е с 27 на сто, като малко ще изостанат от общите темпове на растеж на населението на земята. Евреите, най-малката религиозна група, за която се правят отделни прогнози, се очаква да нараснат с 15% от 14,3 млн. до 16,4 млн. през 2060 г. в цял свят.

Будистите в абсолютни числа ще намалеят - от 7% или около 500 млн. души през 2015 г. до 462 млн. през 2060 г. Ниските нива на раждаемостта и застаряващото население в държави като Китай, Тайланд и Япония са основните демографски причини за очакваното свиване на будисткото население в предстоящите години.

Религиозно необвързаните хора се очаква да се свият като процент от световното население, въпреки че леко ще се увеличат в абсолютни числа.

През 2015 г. имаше малко по-малко от 1,2 млрд. атеисти, агностици и хора, които не се идентифицират с никоя определена религиозна група. Към 2060 г. те трябва да стигнат 1,2 млрд., но процентно ще спаднат от 16 на сто на 13%. В Европа и Северна Америка те ще продължат да се увеличават, но ще намаляват процентно като дял от населението в Азия, където сега живеят 75 на сто от религиозните "никои".

Географските разлики играят много важна роля в моделите на религиозен ръст. Например нерелигиозните хора са концентрирани в места, където има застаряващо население и ниска раждаемост като Китай, Япония, Европа и Северна Америка. Религии с много последователи в развиващите се страни, където раждаевостта е висока, а смъртността пада като цяло - се предполага, че ще се разрастват бързо.

Най-големият бум на християни и мюсюлмани се очаква да е в Субсахарна Африка