Президентът на Турция Реджеп Ердоган може и да не спечели референдума в Турция. Възможно е след референдума в Турция той да изнесе своята агресия извън страната, по-точно в Балканите и България. Ердоган ще се помири с Европа, защото в противен случай ще има големи икономически загуби. Присъствието на фашизиодни елементи в нашето правителство създава тревожност у 1,5 млн. български мюсюлмани и те могат да станат лесна негова жертва.

Така бившият зам.-шеф на ДПС Осман Октай коментира пред Клуб Z провеждащият с днес референдум в Турция и последиците от него за нашата страна.

"Има вероятност Ердоган да не спечели референдума. За това има тревожност в Турция. Обвиняват го, че като държавен глава е взел страна в този референдум. Имат опасения от репресии. Референдумът се провежда в извънредна ситуация, обявена преди 1 година от самия президент. На границата със Сирия, в кюрдските рйаони бяха отстранени масово кметове на общини", каза Октай.

Според него южната ни съседка е на ръба на гражданска война. Октай смята, че има опасност Ердоган да фалшифицира референдума.

"Ердоган клекна и се прегърна с Путин, днес отново са в сложни взаимоотношения. По време на цялата кампания Ердоган се конфронтира с ЕС и европейски държави. Смята се, че дори да загуби той разполага с цялата власт и ще продължи до безкрай извънредното положение в Турция, за да може еднолично да управлява. Заради огромните загуби в търговията той ще се прегърне, ще смекчи тона към Германия, Франция. Опасявам се, че ще употреби мюсюлманите на Балканите през България за дестабилизация на Балканите. Така, както си позволява да рекетира ЕС с проблема за бежанците. Ердоган може да използва българските мюсюлмани за дестабилизация", смята Октай.

Той приветства реакцията на държавната власт на намесата на Турция в предизборната кампания у вас. Но изтъкна, че през 2014 г., когато по време на предизборната кампания Лютви Местан се е срещнал с Ердоган, такава реакция не е имало. По това време Местан все още бе лидер на ДПС и тази среща се приемаше от държавата като нещо нормално.

"Турция е на ръба на гражданска война. Винаги дикаторите, когато има сложна ситуация в страната, изнасят агресията си навън. Ердоган ще насочи агресията си освен към Сирия и кюрдските райони и към Балканите. В конфликта си с Холандия през цялото време споменаваше Сребреница. В момента по всички телевизии той прави пропаганда с изстъпенията на Волен Сидеров и окървавената петъчна молитва в джамията в центъра на София. Показва се и влаченето на възрастната жена от Симеонов на границата. Показват Каракачанов, Джамбазки и казват: "Ето тези, които по Живковия модел малтретират турците. Ето в България се готвят фашистите да влязат в управлението на страната". С тези изпълнения Симеонов помогна и на референдума на Ердоган и на Доган като уплаши българските турци", коментира Октай.

И допълни, че влизането на патриотите в страната означава 1,5 млн. български мюсюлмани да останат в изолация.

"Българите винаги са били толерантни. Те наказаха т.нар. обединени патриоти. Имаше голям отлив на избиратели от тях. Българите се отвратиха. Правеха са на жандарм по границата, прокуратурата мълчи, властта в България мълчи. Нещо, което днес се използва от Ердоган и ще продължава да се използва. С влизането на тези фашизоидни елементи във властта ситуацията не е за подценяване. 1,5 млн. български мюсюлмани ще останат изолирани и ще бъдат лесна жертва на Ердоган", смята Октай.

Според него единственият начин да се противодейства на тази ситуация е българските партии да поканят в ръководните си органи представители на турската интелигенция. А Доган да изпълни решение на конгреса на ДПС от 1993 г. за разпускане на партията и превръщането й в обществена организация.

"Ердоган използва този модел и започва да прави по същия начин етнорелигиозни партии в Германия, Холандия. Швеция. Досега в Германия всяка партия в ръководството си има местни турци. Нашите партии, вместо да си партнират задкулисно с мафията на Доган, да вземат да подадат ръка на турската интелигенция, да поканят в своите национални ръководство нейно представителство", заяви Октай.

Според него президентът Румен Радев все още не е разбрал защо избирателите му дадоха толкова голямо доверие. Октай разкритикува обсъждането на идеи като всеобща уседналост или прмеахване на двойното гражданство.

"Сред съветниците на президента има хора, които го саботрат. За два месеца се заговори за импийчмънт. Целта е да му отнемат този огромен авторитет като го дискредитират", смята Октай.

Според него над 300 хил. изселници в Турция с двойно гражданство имат готовност да се върнат в България ако ситуацията се усложни.

"Единствено президентът може да успокои ситуацията. Да следи дейността на това фашизоидно правителство и тревожността в смесените райони, за да не се хванат хората за гушата. Да не се провокират отвън събитията. Около президента трябва да се проветри, някой му слага динена кора. Да отиде в районите да успокои хората".

Това каза още Октай.