Заподозреният за нападението с камион в Стокхолм от петък е направил самопризнания, съобщи неговият адвокат, цитиран от Би Би Си.

Това се случи по време на изслушвания за задържането му в съда. 39-годишният Ракхмат Акилов от Узбекистан пое отговорността за атаката.

Четирима бяха убити, 15 ранени, когато камион се вряза във витрината на магазин на централна улица в шведската столица. 

"Той признава терористично престъпление и приема задържането си в ареста", обясни адвокатът му Йохан Ериксон.

Акилов беше доведен в съда с белезници при засилени мерки за сигурност, съобщава Би Би Си. Самото изслушване е било при закрити врати.

Шведската полиция потвърди, че Акилов е бил стар неин познат. Получава отказ за статут на постоянно пребиваващ в Швеция. Бил е информиран, че има четири седмици да напусне страната. Той изчезва и през февруари официално е сложен в списък на издирвани лица. Преди това от службите са регистрирали, че е изразявал симпатии към "Ислямска държава". 

От местопрестъплението бяга целия покрит с кръв и стъкла и часове по-късно е арестуван в северно предградие на Стокхолм.

В Узбекистан е оставил жена и четири деца, в Швеция отишъл, за да спечели пари.

След нападението шведският министър на правосъдието Морган Йохансон обяви, че ще предприеме стъпки към промяна на националното антитерористично законодателство.