"Пулицър" за разяснителен репортаж спечели изследването по теча на документи, който стана известен като Panama Papers, съобщи в. "Гардиън".

Това е може би най-голямата група от хора, споделили журналистическата награда - отличието бе присъдено на сайта McClatchyDC.com, в. "Маями хералд" и на Международния консорциум на разследващите журналисти. Чрез последния по разследването над година и след това работиха над 300 репортери от цял свят.

Всичко започва с изтичане на 11,5 милиона документи от панамската правна компания "Мосак Фонсека" до двама журналисти на германския "Зюддойче цайтунг". 140 политици, 14 бивши или действащи държавни ръководители, лица от банки, големи компании и такива, свързани с руския президент Владимир Путин, бяха разкрити в документите.

"Ню Йорк таймс" също бе отличен в отразяването на международни теми за материалите за разширяването на руското влияние от Путин зад границите на федерацията. "Вашингтон пост" и техният репортер Дейви Фарентолд пък получиха "Пулицър" за вътрешнополитическо разследване - за благотворителната фондация на Доналд Тръмп. 

Пеги Нунън от "Уолстрийт джърнъл" пък бе отличен за политически коментари по време на президентската кампания в САЩ.